Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RITUALURI FUNERARE

Arta și ritualurile funerare Grecești: Enigma mormântului scufundătorului

Ciornă automată
Mormântul Scufundătorului, descoperit în 1968 lângă Paestum, este un sit funerar grec unic, datând din 470 î.Hr., remarcabil pentru frescele sale bine conservate ce ilustrează un simpozion și o enigmatică scenă a unui scufundător, oferind informații prețioase despre arta și ritualurile funerare ale antichității.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mormântul Scufundătorului, datând din jurul anului 470 înainte de Hristos, este un sit funerar remarcabil al Greciei antice, situat în apropierea oraşului Paestum din sudul Italiei. Construit din cinci plăci de calcar local, structura sa include patru pereți laterali și un acoperiș, în timp ce podeaua a fost sculptată direct în roca naturală.

 

 

Acest mormânt este deosebit de important datorită frescelor sale bine conservate, care oferă o perspectivă rară asupra artei grecești antice. Cele patru pereți laterali sunt decorate cu scene ce ilustrează un simpozion, o petrecere tradițională grecească de consum de vin, unde apar personaje întreăgite și servitori. Cu toate acestea, elementul cel mai enigmatic al mormântului este imaginea pictată pe plafon: o figură solitară care se aruncă în apă. Acest motiv unic a captat atenția cercetătorilor și a inspirat numele modern al mormântului.

 

 

Frescele au fost realizate prin tehnica adevăratului fresc, în care pigmenții sunt aplicați pe un strat de tencuială umedă, permițind astfel culorilor să se fixeze permanent în perete pe măsură ce se usucă. Artistul a folosit o paletă restrânsă, predominând negrul și roșul, cu accente de verde, albastru și alb pentru a reda scenele vibrante.

 

 

Mormântul Scufundătorului este un exemplu unic de pictură grecească din perioadele orientalizantă, arhaică sau clasică, păstrat în întreaga sa splendoare până în prezent. Descoperirea sa în anul 1968 de către arheologul italian Mario Napoli a oferit informații neprețuite despre practicile funerare și expresia artistică a Greciei antice.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*