Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aruncarea ciocanului prezidențial

Iarăși avem două campanii electorale încălecate. Prima și cea mai urmărită este alergătura haotică spre fotoliul de la Cotroceni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă ar fi să o comparăm cu un sport cel mai la îndemână ar fi aruncarea ciocanului.
Pentru că, de exemplu la Satu Mare, nu știu să se practice aruncarea ciocanului sunt necesare câteva precizări. Nu este vorba despre un ciocan obișnuit, despre un baros, ci despre o bilă de metal  prins de o coardă. Greutatea este în funcție de sex: 7,257 kg pentru bărbați și 4 kg pentru femei.

Sportivul prinde coarda prevăzută cu un mâner se învârte de câteva ori și aruncă.
La noi, în politică, se practică ceva asemănător, disciplina nesportivă se cheamă aruncarea găinii moarte în curtea vecinului.
Competiția la modul general se practică între partide, dar și în interior. Nu este vorba despre găini propriu-zise, ci despre asumarea unor eșecuri. De exemplu PSD ca partid nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru pierderea alegerilor prezidențiale, ci a aruncat vina pe candidați. Astfel de la Adrian Năstase toți președinții PSD care au pierdut alegerile prezidențiale au fost maziliți.  Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, sunt înafara partidului sau pe lângă bucătărie.

Urmează Marcel Ciolacu. Partidul a tras de bietul om până acesta, pentru că asta este regula ca președintele să fie automat candidatul prezidențial, s-a aruncat în luptă.
Mai prevăzător, adică mai șmecher decât înaintașii săi, actual premier își ia măsuri. Nu cunoaștem aceste măsuri de prevedere pentru a nu-și pierde funcția de președinte al PSD în caz că pierde alegerile prezidențiale.

Mă gândesc că ar fi corect ca și partidul în întregul lui, printr-un congres special, să-și ai angajamentul că va face totul pentru ca liderul lor să fie desemnat de eventualul președinte ales pentru funcția de prim ministru.

Asta ar fi o lovitură de ciocan și în favoarea candidatului și a partidului. Adică  PSD se obligă să stea strâns unit în jurul liderului în ambele cazuri.

Eu cred că și la celelalte partide perdanții vor fi maziliți. Dacă Nicolae Ciucă pierde alegerile prezidențiale își ia adio și de la funcție de președinte al PNL. Și deodată cu mazilirea lui vor pleca toți cei din jurul lui, secretar general, vicepreședinți, posibil și lideri de organizații județene. Ca pe vremea faraonilor sau la chinezi: când moare împăratul sunt îngropați toți care l-au slujit.

Mai dificil de apreciat este ce se va întâmpla cu George Simion dacă pierde alegerile. La AUR este posibil să se aplice regula ” Ai câștigat mergi mai departe, ai pierdut mergi mai departe!” La fel și la Diana Șoșoacă și alți prezidențiabili de la partide mai mici.

În a cazul lui  Mirea Geoană se poate aplica zicala “Ce-am avut și ce-am pierdut!” Nu are partid, nu are de unde să fie dat afară. Poate în turul doi poate negocia o funcție cu unul dintre finaliști pentru susținere.

Previzibilă este și pedepsirea candidatului prezidențial al USR. Dacă pierde sau dacă are un scor mai mic decât partidul, Elena Lasconi se întoarce la primăria din Câmpulung fără funcția de președinte al USR.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Întrebarea lui Iohannis

Asculta acest articol În următoarele zile vor fi cunoscute toate listele pentru alegerile europene. USR-PLUS, ALDE, Pro România, PMP, UDMR