Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Astazi este Ziua Europei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Foarte putini stiu, probabil, ca la data de 9 mai 1950 s-a facut primul pas in directia crearii Uniunii Europene de astazi.

La Paris, in acea zi, pe fundalul amenintarii izbucnirii unui al treilea razboi mondial in Europa, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit in fata presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si alte state europene sa-si puna in comun productiile de carbune si otel, asezand astfel piatra de temelie a unei federatii europene.

Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei institutii europene supranationale, insarcinata cu gestionarea industriei carbunelui si otelului, sector care constituia, la vremea respectiva, baza intregii puteri militare. tarile la adresa carora a fost lansat apelul aproape se distrusesera reciproc intr-un conflict care a lasat in urma sa pagube materiale imense si un sentiment de dezolare.

Prin urmare, totul a inceput in acea zi. Iata de ce liderii UE, intruniti in cadrul summitului de la Milano, in 1985, au decis ca la data de 9 mai sa fie sarbatorita Ziua Europei.

Fiecare tara care alege in mod democratic sa adere la Uniunea Europeana isi insuseste valorile sale fundamentale de pace si solidaritate.

Aceste valori prind contur prin dezvoltarea economica si sociala care tine cont, in acelasi timp, de dimensiunile de mediu si regionala, garantii ale unui nivel de viata decent pentru toti cetatenii.

in timp ce Europa ca atare exista de secole, elementele care o uneau, in absenta regulilor si institutiilor, nu au fost suficiente in trecut pentru a preveni tragediile cele mai ingrozitoare.

Integrarea Europei nu va avea loc nici intr-o zi, nici in cateva decenii. Exista inca numeroase deficiente si imperfectiuni evidente. Proiectul inceput in perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial este inca nou. in trecut, eforturile facute in directia unificarii Europei se bazau pe dominarea unui grup de catre altul. Aceste incercari nu puteau continua, pentru ca cei invinsi nu doreau decat un singur lucru: redobandirea libertatii.

In prezent, ambitiile sunt complet diferite: construirea unei Europe care respecta libertatea si identitatea tuturor natiunilor ce intra in alcatuirea sa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns