Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTOARE CREȘTINĂ

Astăzi începe Paștele evreiesc pentru anul 2024 și va dura o săptămână

Astăzi începe sărbătoarea Paștelui evreiesc pentru anul 2024 și va dura o săptămână
bia au trecut două zile în care valorile termice diurne au crescut puţin, că iar vine o perioadă cu vreme mohorâtă şi valori termice în scădere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Este parcă o regulă, ca de Paştele evreiesc, care începe în seara zilei de azi, vremea să fie urâtă, cu precipitaţii şi valori termice în scădere. În acest an, Paştele evreiesc începe în seara zilei de luni 22 aprilie, la asfinţit şi ţine până pe 30 aprilie.

 

Paștele este o sărbătoare de primăvară, de renaștere și libertate. Una dintre interpretările cuvântului „pesah” este „a sări peste” – adică a trece de la sclavie la libertate. Evenimentele sărbătorii datează de la tradiția șederii de 400 de ani a evreilor în sclavia egipteană și sfârșitul acesteia datorită celui mai mare profet al poporului evreu, Moise. Pentru această sărbătoare, evreii sacrifică un miel, perfect sănătos, între orele 15 şi 17.

 

Este fript în întregime și se consumă cu pâine nedospită și cu verdețuri amare. Sângele mielului simbolizează eliberarea de păcate, iar verdețurile amare – viața petrecută de israeliţi în timpul robiei egiptene. Pentru această sărbătoare, evreii au mijlocul prins cu o centură, încălțăminte în picioare și un toiag în mână. (Exod 12, 11). Este o sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care se desfășoară anual în perioada 15-21 a lunii nisan, lună ce marca în antichitate începutul anului ecleziastic ebraic. În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Comemorare emoționantă la Colegiul Național ‘Doamna Stanca’ : Brândușe galbene în memoria copiilor evrei care și-au pierdut viața în Holocaust

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with