Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Astazi intra in vigoare noua Lege a adoptiilor

Sigla Informatia Zilei
Se deschide partial adoptia internationala Romanii care locuiesc in afara tarii si care doresc sa adopte copii pot incepe procedurile de atestare ca familii adoptatoare, modificarile aduse Legii adoptiilor, care deschid partial adoptia internationala, intrand astazi in vigoare, anunta Mediafax. Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a prezentat vineri noua Lege a adoptiilor, precizand ca sambata, 7 aprilie, intra in vigoare modificarile aduse Legii 273/2004. Noile reglementari extind sfera persoanelor cu resedinta in strainatate care pot adopta international copii din Romania. Practic
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait
Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait

Se deschide partial adoptia internationala

Romanii care locuiesc in afara tarii si care doresc sa adopte copii pot incepe procedurile de atestare ca familii adoptatoare, modificarile aduse Legii adoptiilor, care deschid partial adoptia internationala, intrand astazi in vigoare, anunta Mediafax.

 

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a prezentat vineri noua Lege a adoptiilor, precizand ca sambata, 7 aprilie, intra in vigoare modificarile aduse Legii 273/2004.

 

Noile reglementari extind sfera persoanelor cu resedinta in strainatate care pot adopta international copii din Romania. Practic, incepand de azi, toti romanii care locuiesc in strainatate si doresc sa infieze un copil din Romania vor putea demara procesul de adoptie, prima etapa fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare.

 

Bogdan Panait a precizat ca persoanele interesate ar trebui sa se adreseze autoritatilor centrale din domeniul adoptiei din tarile in care locuiesc. In anumite tari, precum Italia si Israel, adoptarea copiilor romani va incepe cu intarziere, deoarece autoritatile centrale din cele doua state au delegat o parte dintre atributii unor organizatii neguvernamentale, care trebuie acreditate si de catre Oficiul Roman de Adoptii.

 

Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de pana la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne, familiile in care cel putin unul dintre soti este si cetatean roman sau cetatenii straini, daca au statutul de sot al parintelui natural al copilului a carui adoptie se solicita.

Este obligatoriu ca cererea persoanei sau familiei care solicita adoptia internationala sa fie insotita de actul din care sa rezulte ca exista garantiile ca are posibilitatea sa intre si sa locuiasca permanent in statul primitor. De asemenea, copilul care va fi adoptat trebuie sa aiba fata de adoptator si rudele acestuia aceeasi situatie legala ca cea a unui copil biologic. Persoanele care vor solicita adoptarea unui copil vor fi obligate sa locuiasca in Romania cel putin 30 de zile consecutiv, pentru a intari relatia cu acesta.

Pot fi adoptati international numai copiii pentru care nu a putut fi identificat un adoptator sau o familie cu resedinta in Romania intr-un interval de doi ani.

Un copil poate fi declarat adoptabil daca dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut un an si parintii firesti, precum si rudele pana la gradul IV ale acestuia nu pot fi gasite sau nu colaboreaza cu autoritatile in vederea realizarii demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui in familie.

De asemenea, un copil poate fi declarat adoptabil daca parintii si rudele lui pana la gradul IV declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia si in termen de 60 zile nu si-au retras aceasta declaratie sau daca minorul a fost inregistrat din parinti necunoscuti. In acest caz, adoptia se stabileste in maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere al copilului.

 

Modificarile aduse Legii 273/2004 mai prevad ca parintele minor care a implinit 14 ani sa-si poata exprima consimtamantul la adoptia copilului, asistat de catre ocrotitorul sau legal.

 

Pentru adoptia copilului nascut in afara casatoriei a fost reglementata o conditie speciala, scrie Mediafax. Astfel, filiatia copilului fata de tata trebuie confirmata prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologica ADN, pentru a elimina adoptiile ilegale care, potrivit presedintelui ORA, s-au practicat in ultimii ani, uneori chiar la recomandarea oamenilor din sistem.

 

 

Legat de activitatile post-adoptie, s-a reglementat posibilitatea ca, in afara de directia de la domiciliul solicitantului, aceste activitati sa poata fi realizate si de catre organisme private, precum si de catre cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale de asistenta sociala si/sau de psihologie care au incheiat conventii cu Oficiul.

Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului sunt obligate ca, in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii, sa revizuiasca planul individualizat de protectie a copiilor aflati in cadrul sistemului de protectie speciala si sa stabileasca adoptia ca finalitate. Noua legislatie prevede si reducerea la zece zile a termenelor in care vor fi judecate cazurile care intra sub incidenta Legii adoptiei, precum si a termenelor de redactare si comunicare a hotararilor pronuntate in aceste cauze.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns