Atenţie la căpuşe! , aşa sună avertismentul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare pentru zilele libere de 1 şi 2 mai când probabil mulţi sătmăreni vor ieşi la iarbă verde, în excursii sau se vor plimba prin parcuri. Cum a dat deja firul ierbii şi soarele îşi face tot mai simţită prezenţa, căpuşele au început să facă şi ele ravagii, dovadă că în weekend -ul trecut, 13 sătmăreni au ajuns la spital datorită muşcăturilor provocate de aceste artropode.
Specialiştii afirmă că o largă răspândire a căpuşelor nu face altceva decât să crească pericolul contactării bolilor pe care le pot trasmite. Cea mai de temut este meningita cu bacteria Borrelia burgdorferi (boala Lyme). Întrucât pentru această maladie nu există vaccin, este bine să cunoaştem câteva reguli pentru a evita înţepăturile de căpuşe. Iată ce ne recomandă specialiştii DSP Satu Mare
•Evitarea regiunilor epidemice, mai ales a zonelor cunoscute prin abundenţa de căpuşe (tufişuri, păduri, terenuri unde trec turme de oi, capre).
•Purtarea de îmbrăcăminte de culoare deschisă (pentru observarea mai uşoară a căpuşelor), cămaşă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi închişi, protejarea capului şi gâtului.
•Cei care străbat tufişuri, păduri, sunt sfătuiţi să-şi tragă şosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpuşelor sub îmbrăcăminte
•Ar fi de dorit să nu se permită intrarea turmelor de oi nici măcar la periferia localităţilor
•Pentru a stăvili răspândirea căpuşelor şi protejarea, în mod indirect, şi a oamenilor, stăpânii de câini şi pisici e bine să aplice substanţe repelente pe blana animalelor (pe pielea păroasă, în spate, chiar după gât), sub îndrumarea medicului veterinar.
Cu toate aceste măsuri de prevenţie, riscul nu se poate reduce la zero, afirmă medicii. Ei spun că în ultimii ani s-au semnalat cazuri de înţepătură de căpuşă chiar şi în oraş, în locurile cele mai protejate. “E bine de ştiut cum se procedează într-o asemenea situaţie. Ar fi de preferat ca medicul să efectueze intervenţia.
Căpuşa se îndepărtează cu pensa, aplicată cât mai aproape de piele, prin tracţiune uşoară şi continuă, având grijă deosebită să fie scoasă din piele integral. Nu se va zdrobi corpul căpuşei în timpul îndepărtării, iar mâinile să fie protejate cu mănuşiş parazitul să nu fie atins nici de persoana care face intervenţia. Nu se vor utiliza alte metode (diferite substanţe, unguente etc.) pentru a îndepărta căpuşa, deoarece pot favoriza pătrunderea agentului infecţios.Persoanele care prezintă simptome, semne de boală în urma unei muşcături de căpuşă sau contactului cu animale, trebuie să se prezinte neapărat la medic, care va recomanda inclusiv urmărirea în timp a cazului” explică dr. Ildiko Pallai, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare
6 comentarii
De fapt … toate deriva din maghiara. Nu stiu cum de Bunul Dumnezeu i-a desemnat pe evrei ca fiind poporul ales.
De fapt … toate deriva din maghiara. Nu stiu cum de Bunul Dumnezeu i-a desemnat pe evrei ca fiind poporul ales.
“cimbru”deriva tot din “cimbora’?
Oilor deriva de la “oiul” tot din maghiara.
Apropos.Legea picnicului are ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului sau asupra stării de sănătate a populaţiei generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.
Dar faptul ca la Sambra oilor, zona este utilizata ca pasune,care reprezinta un potentia crescut de a contacta capuse,oare corespunde din punctul de vedere a legii picnicului ,Legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic?.Inspectoratul Sanitar Judetean Satu Mare si-a dat avizul?.
Un potential crescut de a contacta diferite tipuri capuse , este la Sambra oilor.De fapt cuvantul sambra deriva din cuvantul maghiar(cimbora,conf.DEX) ,si are semnificatia de tovaras.