Image 1
Image 2

Aţi fi de acord cu schimbarea numelui judeţului din Satu Mare în Sătmar?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pagina 1 IZDÎn urma materialului documentar cu titlul Lupta sătmărenilor cu băimărenii pentru stabilirea reşedinţei de judeţ publicat în Informaţia de Duminică din data de 26 aprilie 2015, în care am prezentat nemulţumirea autorităţilor locale din anul 1925 vizavi de denumirea oraşului şi judeţului Satu Mare, preşedintele Consiliului Judeţean propune schimbarea denumirii judeţului din Satu Mare în Sătmar. În primul rând trebuie consultaţi locuitorii judeţului aşa cum s-a făcut şi în anul 1925.

 

Argumentele pro şi contra prezentate atunci sunt valabile şi acum. Deci Satu Mare sau Sătmar ar fi cea mai potrivită denumire pentru judeţul nostru?

La şedinţa Consiliului Judeţean din 29 aprilie 2015, preşdintele Ştef a propus schimbarea denumirii judeţului dar a omis să menţioneze de unde i-a venit ideea.

Redăm mai jos un scurt fragment din materialul publicat în Informaţia de Duminică

“Din memoriul redactat de primarul Ferenţiu şi trimis primului ministru Ion I. C. Brătianu în 8 decembrie 1925 aflăm câteva date foarte importante despre judeţ şi despre oraşul de pe Someş. Printre nemulţumirile expuse în memoriu a fost şi cea legată de denumirea judeţului şi a oraşului Satu Mare:

„Domnule Primministru

Prin decret Regal dat pe baza jurnalului Consiliului de Miniştri (…) s-a micşorat judeţul nostru cu cea mai bogată plasă, anume cu plasa Careii-Mari care s-a tăiat către judeţul Sălagiu. 

Numele judeţului a rămas Satu-Mare, care denumire nu este potrivită pentru un judeţ.

Numele comunei urbane Satu Mare a rămas Satu-Mare cu toate că în raportul nostru, cerut de către Ministerul de Interne, cu ocaziunea reformei administrative, am motivat, că această denumire nu este proprie pentru un oraş mare cu o populaţie de peste 70.000 de locuitori.

Prin acest Decret Regal oraşul cu municipiul Satu-Mare a fost degradat de comuna urbană nereşedinţă de judeţ, determinându-se comuna urbană Baia Mare de reşedinţa judeţului Satu-Mare, pierzându-şi oraşul Satu Mare prin acest fapt dreptul de municipiu, avut de 210 ani.”

 

[cardoza_wp_poll id=106]

 

Pentru o mai bună informare vă recomandăm să citiţi articolul integral aici:

http://www.informatia-zilei.ro/sm/lupta-satmarenilor-cu-baimarenii-pentru-stabilirea-resedintei-de-judet/

 

32 de comentarii

 1. Pt. Sergiu
  Romanii nu sunt uniti. Ai dovada!!!
  Pt. Cristi.
  Se zice ca masa-i unguroaica, nu degeaba si-a tras gagica pe Brigi,
  pe care a pus-o directoare cu birou si masina la Consiliu’ care are ca activitate de baza “taiatu’ frunzei la caini” si “frecat mangalu’ ” cat e ziua de mare (coafor, manichiura,etc)

 2. Marele Stef care in afara de cateva reclame publicitare turismului Satmarean, nu.a facut nik pentru judet, s-s gandit sa mai traga o limbuca si la UDMR, in partea dorsala ca de…. la urmatoarele alegeri nu se stieeee!.

 3. (Satu Mare (în maghiară: Máréfalva) este o comună în județul Harghita, Transilvania, România. Are în componență un singur sat, Satu Mare.)
  Din Wikipedia :
  “….În anul următor, la 29 decembrie 1712 Sătmar (Szatmár) și Mintiu (Németi) au fost unite din punct de vedere administrativ sub denumirea Szatmár-Németi (Sătmar-Mintiu). …”.
  In concluzie :
  Satu Mare (in maghiara : Marefalva ) ca denumire, nu are nimic in comun cu Szatmarnemeti (Szatmar + Nemeti) denumirea veche al orasului nostru !. Satmar fara Nemeti (“Mintiu” ???- de unde dracu acest nume tradus prost in romaneste ?) ar reprezenta practic numai o parte din oras si anume cel fara Nemeti (“Mintiu” ). Mai corect ar fi pe romaneste : Satmarnemeti daca vreti sa-l suciti un pic ca sa nu va rupeti din greseala cumva limba. (Corect ar fi : Szatmarnemeti si nu Satu Mare alias Marefalva sau Satmar ). Acum va las sa-l ingropati acest subiect si sa ramaneti la denumirea botezata/aleasa prost de Satu Mare pe ungureste : Marefalva in loc de : Szatmarnemeti !.

 4. Cand se atribuie nume unor entitati geografice e bine sa te gandesti si in viitor cum va fi receptat acest nume. Sa zicem ca peste 100 de ani satul “Satu Mic” devine un oras infloritor, sigur pentru cei neobisnuiti va parea caraghios. La fel e cu modificarea denumirilor strazilor, ex. str.Karl Marx, s-a schimbat oranduirea si altii i-au schimbat iar numele. Nu cred ca ar fi mare castig local schimbarea in Satmar, poate un alt nume,ex. legat de raul Somes. Dupa mine cel mai important lucru ar fi o codificare fixa pentru strazi,localitati,etc. astfel incat codul sa ramana stabil pe lunga perioada de timp. Ma gandesc la bazele de date unde din cauza unor erori de introducere de date de ex. Barsau avea vreo 36 de variante(intr-o anumita istitutie) iar cand cautai un anumit Barsau era o adevarata babilonie informatica.

 5. Un punctulu de vedere pe marginea întrebării Satu Mare sau Sătmar?

  Pe urmele unui articolu publicatu in paginile dziarului ăstuia, mai precisu pe editiunea electronica văzut-am mai multe observatiuni din partea cetitorilor privindu numele orașului și giudetzului. Zic unii că mai bine s-ar numi Satumare nu Sătmaru, care duce spre ungurește, iară alții că de bun sâmț ar fi să rămâie așa cumu-i amu, adeca Satu Mare, scris pe din două, iară nu ca în secolul 19.
  Stremoșii noștri, pintre care la loc de frunte numără-să Petru Bran, primul profesor de limbă românescă din Satu Mare, carele scria la anul 1859 Satumare, iară nu Sătmar, apoia pe marele Vasiliu Lucaciu, carele a fost asuprit de unguri pentru c-a îndrăznit să zică mereu Satu Mare în scrierile sale, tot profesor de limba română la liceul regesc din Satu Mare, și carele chiar a îndrăznit a numi un ziar Satu Mare. Nu putemu să-l omitem pe Ioane Marcu, om învățatu, preocupat de studiul limbei române, apreciat de Titu Maiorescu, tocmai pentru că a polemizat cu dânsul, dupre cum se vede în ziarulu OBSERVATORIULU, de-o pildă, și în urmă cu 130 de ani era o dispută de cum să se zică Satumare sau Sătmar.
  Iată ce se scria în 1880: “Satmaru comitatu și orașiu, ilu scriu mulți dela unu timpu incoce Satu-Mare, de unde urmară mulțime de confusiuni, că-ci acelu nume anticu topograficu pe de o parte ungurii ilu traduseara cu Nagyfalu, germanii cu Grossdorf, dara si romanii din Romania il luară de unu sătoiu mare.”
  Apărătorii românismului, intelectiualii luminați ziceu Satumare, iară pentru popor era mai la îndemână să se zică Sătmar.
  Așadară, în secolulu 19 când românii se băteau pentru limba lor, orașul de pe Someșu era numitu de români Satumare și Sătmar, iară de unguri, germani și alte neamuri pre limba fiecăruia, dupre cum și asta se vede tot din ziarele de epocă.
  Mai vine în sprijunul nostru și marele istoric Nicolae Iorga, carele tot așa zice, Satu Mare. Abia în secolul următor, pe la 1925 se desbate cum ar fi mai bine să numească Satu Mare. Sunt deja opinii pro și contra Satu Mare. Pe unele documente oficiale să găsește și Sătmar și Satu Mare. Unii propun ca orașul să se numească Satu Mare, iară județul Sătmar, Alții, dincontra, consideră că și județeul și orașul să poarte numele de Sătmar, ca să nu se confunde cu un sat mare. Atunci aveau toate motivele să evite un nume care să dea impresia că ar fi vorba despre un sat mare. Sătmărenii se luptau cu băimăreni pentru capitala de județu. A ieșit învingător Satu Mare, chiar dacă nu i s-a schimbat numele în Sătmar. O concluziune ar fi că nu contează atât numele, cât renumele. Contează ceea ce ești, iară nu ceea ce dorești să pari schimbându-ți numele. Dar și numele, oricare ar fi, are importanța lui.
  Revenind la o limbă mai accesibilă, însă nu mai frumoasă decât cea pe care o foloseau înaintașii, întrebarea Satu Mare sau Sătmar rămâne deschisă.

Lasă un răspuns

Connect with