Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Atitudini, dezbateri, controverse. Necesitatea literaturii religioase intr-o lume tot mai agresiva

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=3414]

Crestinismul a fost intotdeauna un reper vindecator intre om si mister. Spre deosebire de unele religii care incita la violenta in numele lor si nu al Cerului intruchipat pe pamant in Iisus Christos. De aceea, intr-o lume debusolata, fara puncte cardinale cheie, edulcorate de slabiciuni si rataciri socio-politice actuale, literatura religioasa are menirea de a aduce sufletul omului pe linia de plutire, pentru care a fost creat. Un motiv in plus, sa ne bucuram atunci cand apar carti sau publicatii care sa redea umanitatii punctul de sprijin de care are atata nevoie in viata, la noianul miilor de secte pretins crestine, nascute din interese oculte, fara legatura cu balsamul mantuirii in sine.

“Buna Vestire” – o revista de luat ca exemplu de multe parohii maramuresene

Periodic, Parohia Ortodoxa “Buna Vestire” din Baia Mare, in colaborare cu Asociatia Filantropica Cultural-Crestina “Martyria”, editeaza o revista cu tenta religioasa si culturala de actualitate, avand girul Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Numarul recent aparut sta sub semnul tematic “Iertarea – Poarta cerului” emblematic ca necesitate, intr-o lume a unei contemporaneitati tot mai fara Dumnezeu si care are nevoie, mereu si mereu, de indemnul hristic: “Iubiti pe dusmanii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc”. Ce invatatura pentru nemurirea neamului omenesc! Mult mai apropiata de Cer, fata de agresivitatea fara Dumnezeu a fundamentalistilor islamisti. De notat din cuprins, redarea unui fragment din scrisoarea Inalt Prea Sfintitului Justinian Chira, arhiepiscop, catre poetul Ioan Alexandru in 1969: “De multe ori sunt bolnav de mila de oameni. Cand ii vad, cand le cunosc viata, zbuciumul, framantarile, necazurile. Ca fiecare om, oricat ar parea de aspru, de strain de sentimente nobile, fiecare om, indiferent de pozitia ce o ocupa in societate, e totusi om, ce poarta adanc, in fiinta lui o lume, o lume a lui in care nu-i numai liniste, ci de multe ori, e o grozava lupta… Intocmai cum se exprima Homer in marea lui opera “Iliada”: “Din tot ce pe lume e viata, rasufla si misca, nu-i nimic mai  de plans si mai necajit decat omul”. Aceasta stare a omului si fiinta zbuciumata, ma face sa-l cinstesc mai mult, imi adanceste in suflet si mai mult grija si dragostea fata de el, de om.

Despre dumnezeire, practici liturgice, indreptare ortodoxe, despre libertatea de a ierta sau interesantele jurnale de calatorie in Tara Sfanta, la Ierusalim, semneaza frumoase si pertinente asertiuni: Pr. Gheorghe Codrea, presedintele publicatiei, avandu-l ca redactor-sef pe pr. dr. Florin Codrea, Daniela Ont, Georgiana, Alexandra Nan, Maria Hasmasan, Mariana Saitos, Daniela Stefan, Eufrosina si Gheorghe Covaci, pr. prof. Radu Dorin Micu, Maria Listevean.

“Lumina Crestinului” – publicatie a Diecezei Romano-Catolice din Iasi

Primim numar de numar, prin grija prestului Anton Bisoc, revista lunara catolica ce apare in capitala Moldovei. Ca si cea ortodoxa, textele ne indeama sa fim mai aproape de Dumnezeu, prin Credinta. Numarul pe mai 2010, cuprinde multe stiri din tara si de la credinciosii catolici romani din strainatate. De remarcat un text tot despre Tara Sfanta semnat de Petru Gherghes, episcop de Iasi, un altul despre Ziua Mondiala a Comunicatiilor Sociale, cu un mesaj al Sfantului Parinte Benedict al XVI-lea. Ca de obicei, numar de numar intalnim istorioare morale in proza sau in poezie. Si tot numar de numar, date medicale sau juridice, aparitii editoriale religioase, viata de familie sau manifestari cultural-religioase in tara si pe mapamond.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns