Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Atmosferă de înmormântare la conferinţa de presă UDMR Satu Mare după ieşirea de la guvernare

Atmosferă de înmormântare la conferinţa de presă UDMR Satu Mare după ieşirea de la guvernare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
UDMR conferinta

Liderii UDMR îi acuză pe deputaţii Adrian Cozma – PNL, şi Radu Cristescu – PSD, că au încercat să blocheze fondurile alocate pentru investiţii în judeţul Satu Mare

Alături de conducerea centrală, de preşedintele Kelemen Hunor, şi conducerea UDMR Satu Mare deplânge scoaterea UDMR de la guvernare.

La o măsuţă mică, înghesuiţi, umăr lângă umăr, într-o atmosferă de adâncă tristeţe, de revoltă şi dezamăgire, conducerea UDMR Satu Mare a susţinut o conferinţă de presă în care au înfierat PSD-ul şi PNL-ul pentru că i-a scos de la guvernare. Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, subprefectul Altfatter Tamas, primarul de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, senatorul Turos Lorand, cel care a prezentat punctul de vedere oficial al UDMR naţional au fost prezenţi şi deputaţii Magyar Lorand şi Nagy Szabolcs, care, ca de obicei, au fost foarte tăcuţi.

Cu tristeţea întipărită pe chipuri, vorbitorii au prezentat câteva din motivele care au condus la ieşirea UDMR din coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR, constituită în urma unui protocol de colaborare semnat în urmă cu un an şi jumătate şi nerespectat de către PNL şi PSD.

Liderii UDMR au ţinut să prezinte investiţiile importante atrase în judeţ, multe dintre ele cu sprijinul şi susţinerea Ministerului Dezvoltării, condus de Cseke Attila, dar şi a ministerului Mediului condus de Tanczos Barna. Deci prin ieşirea UDMR de la guvernare judeţul Satu Mare a pierdut şi va pierde importante sume de fonduri guvernamentale.

Senatorul Turos Lorand a sublinia că, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, PNL – PSD – UDMR au semnat un protocol de colaborare politică până la alegerile parlamentare din anul 2024. Cu două luni înainte de rocada guvernamentală au început negocierile privind noua formulă guvernamentală, cu premier de la PSD. Chiar şi înainte de rocadă au avut loc negocieri secrete, la care nu s-a amintit că UDMR va fi scos de la guvernare.

Pe parcursul ultimelor negocieri privind formarea Guvernului Ciolacu, s-a dovedit că atât în PNL, cât şi în PSD sunt tensiuni interne. După ce în guvernul Ciucă, UDMR a avut trei portofolii de miniştri, după negocieri au acceptat să renunţe la două, condiţia fiind ca Ministerul Dezvoltării să le rămână, fapt neacceptat de către reprezentanţii PNL şi PSD. Le-a fost dat Ministerul Energiei, lucru respins de UDMR. În acest mod, UDMR este de părere că a fost forţat să iasă de la guvernare. De ce ţinea UDMR atât de mult să conducă ministerul Dezvoltării?

Astfel senatorul Turos a menţionat faptul că, sub ministeriatul lui Cseke Attila a fost demarat cel mai mare program guvernamental de investiţii de lungă durată, fiind vorba despre Programul Anghel Saligny, pentru care au fost scrise condiţiile de eligibilitate şi de finanţare, fiind excluse eventualele suspiciuni de ordin politic, în alocarea banilor. Nu există UAT din ţară care să fi respectat condiţiile de întocmire a proiectelor, şi să nu fi primit bani, dacă a solicitat.

Senatorul Turos Lorand a spus că UDMR a ieşit de la guvernare cu părere de rău, dar că şi din opoziţie o să utilizeze toate instrumentele politice legale pentru a-şi susţine votanţii, populaţia maghiară, parlamentari maghiari fiind dispuşi să participe la vot şi în cazurilor adoptării unor legi de interes naţional major.

În cuvântul său subprefectul Alfatter Tamas, s-a lăudat cu câteva realizări înscrise în palmares pe parcursul a nouă ani atât din perioada cât a fost subprefect, cât şi din postura de prefect. Cât priveşte viitorul său politic, a subliniat faptul că, prin funcţia pe care o deţine, este la dispoziţia Guvernului.

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, a punctat o serie de investiţii realizate, altele în curs de realizare la nivelul reşedinţei de judeţ. Cu capul sus, cu mândrie, a afirmat că UDMR a ieşit de la guvernare cu capul sus, dovedind astfel că are coloană vertebrală. De asemenea, a menţionat susţinerea financiară de care a beneficiat municipiul Satu Mare, din partea celor trei miniştri Cseke Attila – ministerul Dezvoltării, Tanczos Barna – ministerul Mediului şi Eduard Novak – ministerul Tineretului şi Sportului.

La rândul său, Pataki Csaba, preşedintele organizaţiei judeţene UDMR şi preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a subliniat buna colaborare cu miniştrii UDMR, dar şi cu Compania Naţională de Investiţii – CNI, fiind atrase fonduri însemnate pentru diverse investiţii din judeţ. Din cele 65 de Unităţi Administrativ Teritoriale ale judeţului, 63 au obţinut finanţări care totalizează peste 3,5 miliarde de lei prin diverse programe, în mod expres prin Programul Anghel Saligny. Chiar şi în actuala situaţie, când România are un nou guvern din care UDMR nu mai face parte, toate investiţiile vor continua, însă dacă pentru cotele de cofinanţare nu se vor aloca banii necesari, la nivelul judeţului, se va apela la credite sau alte forme de susţinere financiară.

Au fost amintite numele deputaţilor PSD şi PNL de Satu Mare, Adrian Cozma şi Radu Cristescu, care au fost etichetaţi drept “personaje exotice”, acuzându-i că au căutat motive de a bloca sau de a întârzia unele investiţii destinate judeţului Satu Mare.

Mai multe în ediţia tipărită şi în formatul pdf, pentru abonaţi. 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

14 comentarii

 1. Tocmai am aflat ca bugetul primăriei SatuMare pentru anul 2023 este de aprox. 573 milioane lei din care investiţii 295 milioane lei. Adică aproape un sfert din bugetul de la Oradea. Iar la Oradea deja s-au făcut foarte multe, au ştranduri, au Aqua Parc, au săli de sport, au aeroport reabilitat de curând, au spitale modernizate recent, au parcări supraterane, au tot centrul reabilitat recent etc etc.
  Noi? Şotînc-sotînc cu oameni incompetenţi care aşteaptă aprobari de la Budapesta pentru a misca ceva.

 2. De pe bursa.ro:
  “Primăria Oradea are un buget record pentru anul 2023, de circa 2,43 miliarde lei, din care suma dedicată investiţiilor se ridică la aproximativ 1,15 miliarde lei, după cum ne-a precizat primarul localităţii Florin Birta, în cadrul unui interviu. ”

  Oare cit o avea primăria Satu Mare?
  Acum e târziu sa faci comparaţii pentru ca Oradea este deja mult în fata, dar intreb: de ce primăria Satu Mare a rămas atâţia ani în spate?

 3. Parca ieri ne radeau in fata UDMR ul …si inca fac pe placul lor tot ce vor .Ar fi cea mai buna informaţie de la guvern sa voteze in parlament 2 tururi de scrutin …ca la noi in Ardeal nu mai castiga românii alegerile locale….ca noi mergem cu 6..7 candidati ei numai cu UDMR ul!Treziţi va oameni buni!Uitato va la eo ce fete suparaye au!

 4. Vi si te lauzi cu programe operationale regionale cuprinse la nivelul celor 8 Regiuni, ce faceti? Prostiti lumea? Sunteţi fără viziune stimabililor? Dacă voi UDM -reul ati învăţat să citiţi româneşte aveţi impresia că alţii nu pot? Poate ne explicaţi şi nouă de ce nu aţi reuşit să aduceţi fonduri europene pentru modernizarea ştrandului dar cei de la Aquaparc au reuşit, şi aţi concesionat ştrandul municipiului Satu Mare, sursă de venit ptr buget, fără să fie lămurită definitiv situaţia terenurilor supuse retrocedării din interiorul ştrandului. Asta vi se datorează vouă aşa că nu vă mai scuturaţi ptr că nu doar românii sunt afectaţi pentru faptele voastre ci şi maghiarii şi vom fi nevoiţi să plătim despăgubiri atât pentru deţinătorii de terenuri cât şi pentru concesionar de peste 20.000.000 euro.

 5. UDMR a ieşit cu capul sus de la guvernare pt realizările se vad mai ales în Satu Mare. Protocolul semnat şi parafat trebuia respectat.
  Miniştri UDMR şi-au făcut datoria. Cine sa mai creadă în clasa politica? Sper ca UDMR îşi va păstra conduita şi va fi un factor de echilibru din opoziţie. Merita toată stima şi ~Capul sus ~.

 6. Cu ce se laudă UDMRul ? Ştrandul închis de ani de zile,centrul vechi ca după bombardament (lăsăm partea împrejmuită care este in lucru , uitaţi-vă la partea pietonala din faţa Muzeului de artă şi este aşa de mult timp ), hotelul DACIA etc,etc

 7. Dacă UDMR trebuie fugărit de la conducerea judeţului, vin alţi mai buni? cine menţine pe post de preşedinte a comisiei de încadrare în grad de handicap o criminală care trimite lunar în mormânt 500 vârstnici handicapaţi în judeţul nostru, şi o mare afaceristă cu certificate de handicap.

 8. Acum vorbele sint de prisos. UDMR trebuie “fugarita” de la conducerea judeţului şi oraşului Satu Mare, a fost înlăturată şi din conducerea judeţului Bihor. Realitatea din teren demonstrează la fiecare pas duplicitatea UDMR.
  Tot ce trebuie pentru alungarea UDMR este o alianta PSD PNL pe plan local.

Lasă un răspuns