Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Au avut tot, pot pierde tot

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai liberali în opoziție decât erau la guvernare, parlamentarii PNL l-au chemat pe Victor Ponta în fața lor pentru a-l lua la întrebări. Ei sunt nemulțumiți că guvernul nu reduce CAS și nu scutește de impozit profitul reinvestit. Întrebați de ce nu au luat ei înșiși acele măsuri răspund că nu au fost lăsați de PSD. Pare o frecție la un picior de lemn.

Majoritatea pe care se sprijină îi permite guvernului să facă ce vrea. De fapt, a început campania electorală. Liberalii încearcă să-și refacă imaginea pierdută, de partid de dreapta, apărător al clasei de mijloc, al firmelor, care în ultimă instanță sunt motorul economiei.

Crin Antonescu pare hotărât să exploateze informațiile luate direct de la sursă acumulate în perioada coalborării cu PSD. Stând atâta timp împreună PSD și PNL au reușit să-și cunoască slăbiciunile. Fiecare știe despre celălalt ce a făcut, la limita sau dincolo de lege. Își cunosc aranjamentele, știu de unde fac rost de resurse financiare pentru campaniile electorale.

Primul care a ridicat piatra este Crin Antonescu. El a găsit o formulă atotcuprinzătoare “PSD fură, fură tot”. La acuzația “PSD fură tot ce se poate fura”, Victor Ponta s-a mărginit să răspundă că Antonescu este ca Traian Băsescu, iar oamenii nu mai vor un astfel de președinte. Ca posibili adversari i-a contrapus pe Călin Popescu Tăriceanu și Sorin Oprescu. Primul bănuim că este ținut ca rezervă în caz că se reface USL. Dacă PNL nu obține 20 de procente la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai, Crin Antonescu va avea o problemă și nu este exclus să i se ceară demisia. Dacă liberalii trec de 20% Antonescu merge mai departe, iar PNL va fi cotat drept unul dintre partidele care pot aspira la funcția de președinte.

Este logic ca PSD să încerce să ducă PNL sub 20 de procente pentru a scăpa de un adversar incomod. Este simplu: PSD vrea un PNL fără Antonescu. Acest lucru este posibil prin protejarea relațiilor dintre pesediștii și liberalii din teritoriu. În același timp, prin spate, trebuie slăbită forța electorală a PNL astfel încât la europarlamentare să cadă sub 20%.

A doua variantă de rezervă îl include pe Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei trece drept un spirit liberal. El ar putea aduna voturi și de la electoratul de dreapta. Există un inconvenient: nu este foarte popular în Transilvania. Aici intră în joc UDMR. Dacă va decurge bine colaborarea din actualul guvern, liderii UDMR ar putea susține candidatul PSD, indiferent cine va fi acela. Dar până după euroalegeri nu are rost să se facă planuri concrete. Deocamdată partidul care este supus la cele mai mari presiuni este PNL. Degeaba atacă dur Crin Antonescu. PSD continuă să-i cucerească pe liberali cu duhul blândeții, într-adevăr furând om cu om. Devenit adversar din partener, Victor Ponta știe sigur că atâta vreme cât Antonescu conduce PNL, social democrații nu pot dormi liniștiți. Fără inhibiții, hotărât să dea totul pentru că ar putea pierde totul, Crin Antonescu este în acest moment cel mai periculos adversar al PSD. Tratând cu superficialitate, de sus, dacă nu ia în serios problema PNL, Victor Ponta va fi pus și el în situația de a pierde tot.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O vară dificilă pentru PSD

Asculta acest articol     Alegerile europarlamentare din 2014 au arătat că guvernul nu s-a erodat în primii doi ani de