Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

August, luna marilor decizii electorale

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Fără să fie Vip-uri de primă mărime la apariția cărora să vuiască mulțimea, așa cu a fost Ion Iliescu sau Traian Băsescu, cei mai importanți candidați prezidențiali se bucură de o atenție deosebită în timpul campaniilor electorale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea mai așteptată candidatură este a lui Marcel Ciolacu. Va accepta să candideze la prezidențiale la congresul PSD din 24 august?

Dacă primul ministru vorbea despre o tradiție a pierderilor alegerilor prezidențiale de către candidații social- democrați, sociologul Vasile Dâncu vede o revigorare a partidelor de stânga din întreaga Europă și spune că PSD  de data aceasta poate câștiga alegerile prezidențiale.

Se înțelege că noul europarlamentar se referă la o confruntare în turul doi între candidații celor două partide mari, PNL și PSD. Nu știm dacă Marcel Ciolacu împărtășește această opinie optimistă.

Victoria candidatului stângii este sigură în cazul în care în turul doi intră candidatul AUR. În acest fel s-ar repeta scenariul de la prezidențialele din anul 2000 când Ion Iliescu a avut norocul să intre în turul final cu candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Temerea lui Marcel Ciolacu este mai plauzibilă decât optimismul lui Vasile Dâncu. Socoteala premierului este simplă: în România procentul alegătorilor anti-PSD depășește 50% din numărul celor care se prezintă la vot.

Deci nu ar fi vorba despre un masiv electorat de dreapta, ci despre un masiv electorat anti-PSD. Acest fenomen se observă în cazul alegerilor prezidențiale și, la o scară mai mică, la alegerilor primarului general al Capitalei.

Dacă alegerile primarilor și președinților de consilii județene s-ar organiza în două tururi rezultatele obținute ar ajuta partidele din punct de vedere statistic.

Deocamdată sondajele sunt relevante doar pentru turul întâi al prezidențialelor. Mai corect spus ar fi că sunt parțial relevante. Ajunge ca o singură casă de măsurare să dea o primă ierarhie a candidaților, a doua casă să confirme și deja se ajunge la un clasament incorect.

Alegerile din București cu Piedone pe locul doi la două procente de Nicușor Dan arată cât de ușor se poate manipula populația cu ajutorul sondajelor.

În ultima vreme un candidat bine cotat în sondaje ca independent, Mircea Geoană, se află în mijlocul unor controverse. Pe de o parte apar tot felul de informații compromițătoare, pe de altă parte presa vuiește pe marginea unei întâlniri pe care a avut-o Mircea Geoană cu Marcel Ciolacu. Așadar, ceva se pune la cale în zona stângii.

Nici PNL nu se culcă pe lauri la ideea că în turul doi candidatul dreptei câștigă alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă și-a anunțat candidatura, dar în sondajele pentru turul unu nu stă deloc bine.

Ca să arate că PNL nu este izolat s-a aruncat o știre pe piață despre un front comun al partidelor de dreapta în care ar intra USR, PMP și Forța Dreptei a lui Ludovic Orban. Președinta USR s-a grăbit să dezmintă că ar fi avut loc vreo înțelegere. Mai mult, Elena Lasconi ironizează PNL-ul. Nici vorbă să se retragă în turul unu ca să ajute candidatul PNL.

După haosul, mai bine zis după bulibășeala de pe scena politică, nu este exclus ca Elena Lasconi să intre în turul doi și nu Nicolae Ciucă.

Un eveniment neprevăzut, un scandal de care să profite AUR l-ar putea propulsa pe George Simion într-o poziție de posibil finalist la prezidențiale.

Scena politică este de așa natură încât îi determină pe foarte mulți cetățeni să creadă că orice este posibil. Vasile Blaga spunea că foștii șoferi au ajuns să conducă România. Vasile Blaga vorbea despre oamenii din linia a doua și a treia de pe vremea lui Adrian Năstase, a lui Călin Popescu Tăriceanu, a lui Crin Antonescu, dar și din timpul lui Victor Ponta și Liviu Dragnea.

August este luna decisivă pentru anunțarea oficială a candidaților prezidențiali. Dificultatea adunării semnăturilor, pregătirea echipei, și nu în ultimul rând acțiunile de precampanie, adunarea fondurilor și multe altele, obligă candidații serioși să pornească urgent motoarele electorale.

Poate apărea un candidat-surpriză? Greu de crezut. Eșuatul experiment Cătălin Cârstoiu de la București poate fi un model pentru PSD și PNL de cum nu se intră într-o campanie electorală.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns