Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AUR iese în faţă, PSD profită din spate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La mai bine de un an de la declararea pandemiei pe întreaga suprafaţă a pământului, cu consecinţe catastrofale din punct de vedere social şi economic, OMS nu a reuşit să stabilească de unde provine virusul.

Nu doar România pluteşte în ceaţă. Raportul oficial prezentat de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este criticat de Statele Unite, de Uniunea Europeană, de o serie de alte state.

Încă rămâne neclarificat originea coronavirusului, nefiind excluse niciuna din primele impoteze. Virusul poate proveni de la animale, dar şi dintr-un laborator. Aşadar, suntem exact acolo de unde s-a plecat.

Oficialităţile din România, guvern, preşedinţie, toate instituţiile implicate în lupta cu virusul sunt criticate cam de toată lumea.

Cu adevărat mulţumiţi de măsurile luate nu cred că sunt nici măcar cei care au propus aceste măsuri. Diferenţa dintre cetăţenii care sunt membri sau simpatizaţi ai partidelor de la guvernare şi între votanţii PSD şi AUR este că primii nu se manifestă public, în timp ce ultimii protestează vehement.

Analizate pas cu pas, măsurile luate de guvern nu au avut  efectul scontat. Pe de altă parte, nici populaţia nu respectă sută le sută restricţiile.

Este adevărat că în general şi alte ţări sunt în aceeaşi situaţie în ceea ce proveşte respectarea restricţiilor. Există însă diferenţe majore în ceea ce priveşte susţinerea economiei. Guvernul a luat anumite măsuri, dar cu totul insuficiente. Există multe lacune de comunicare. Guvernul nu a implicat prea mult autorităţile locale. În consecinţă toate nemulţumirile sunt îndreptate împotriva guvernului.

Protestele anti-mască se transformă într-o mişcare socială de amploare. Închiderea magazinelor la ora 18 nu are nicio noimă. Programul mai scurt va provoca aglomerări în magazine. Când îşi fac salariaţii cu program până la ora 16- 17 cumpărăturile? În sfârşit, sunt multe anomalii. Cine îşi asumă aceste măsuri? Nimeni altcineva decât guvernul. Dar nu întregime. Politic, PNL plăteşte nota de plată a acestor aberaţii.

Dacă în prima perioadă a pandemiei principalul comunicator a fost preşedintele Iohannis, în ultimele zile Cotroceniul păstrează o suspectă tăcere.

Este posibil ca şi instituţia prezidenţială să fie tot atât de neinformată ca restul populaţiei? Practic, toată lumea pluteşte în ceaţă.

Mai mult decât atât, sunt zvonuri că PNL şi USR sunt nemulţumite de neimplicarea preşedintelui din ultima perioadă în campania de susţinere a măsurilor luate de guvern.

În acelaşi timp, motive de nemulţumire are şi preşedintele faţă de certurile din coaliţia de guvernare. În orice caz, între principalii actori politici există o tensiune care nu poate fi ascunsă de public.

Pe fondul lipsei de colaborare sinceră dintre PNL şi USR, a tăcerii din partea instituţiei prezidenţiale, opoziţia marchează puncte electorale. AUR iese în faţă, PSD profită din spate. Chiar dacă oamenii care stau cuminţi în case nu sunt de acord cu modul de manifestare a protestanţilor, înghesuială, lipsa măştii, violenţele, o mare parte a populaâţiei începe să fie de acord cu revendicările de ordin economic şi social.

S-a întins coarda prea mult. Restricţiile cresc, nu şi măsurile de redresare a ecomiei. Ieri guvernul a mai discutat pe marginea Planului naţional de Redresare şi Rezilienţă. Când va fi pus Planul în practică?

Deocamdată atenţia opiniei publice este fixată de protestele faţă de ultimele restricţii.

Să fie aceste ultime restricţii rodul gândirii lui Raed Arafat?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Moartea ironiei

Asculta acest articol     Dacă prin anii ’60 ai secolului trecut se decreta moartea ideologiilor, după o jumătate de secol