Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aurul și-a pierdut statutul de “refugiu sigur” pentru investitorii ce fug de criză

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce a scăzut în cinci din ultimele șase ședințe de tranzacționare, prețul aurului a ajuns la jumătatea lunii mai la nivelul din decembrie 2011, cea mai joasă cotă din acest an.

Acest fenomen este unul surprinzător având în vedere că haosului financiar din zona euro s-a întețit iar ritmul de creștere economiei globale este scădere,

 

Nouriel Roubini, cofondatorul Roubini Economics și-a pus aceeași întrebare într-un mesaj pe twitter: „Aurul a scăzut la 1562 dolari. Gândacii de aur (aşa cum sunt numiţi, în sens peiorativ, investitorii care susţin că metalul preţios este cea mai bună formă de plasament financiar) s-au ascuns în peșterile lor de aur încercând să-și explice de ce aurul nu crește în pofida creșterii puternice a riscului pe piețe” a titrat acesta, preluat de CNBC.com.

Este adevărat că, atunci când sistemele financiare sunt sub presiune, investitorii aleg să-și pună banii în așa zisele „refugii financiare”, care au inclus și aurul. În ultima vreme, însă, investitorii au preferat să investească în dolari americani sau lire sterline în defavoarea aurului.

Criza europeană, care pune în primejdie însăși uniunea monetară și precum și tranzacțiile riscante făcute de bănci de investiții precum JPMorgan Chase i-au îngrijorat pe investitori care nu au răbdare să mai aștepte alte vești proaste: în ultimele două săptămâni acțiunile indicelui S&P 500 au scăzut cu 4% iar aurul cu 6%.

„Investitorii nu mai cumpără aur acum deoarece este tot mai puţin probabil ca prețul acestuia să poată depăşi pragul psihologic de 1.700 de dolari uncia”, a declarat Kevin Grady, trader pe piața aurului la Phoenix Futures & Options, pentru CNBC. Cererea investitorilor pentru aur pare, astfel, să fi atins punctul de saturație, Grady considerând că există însă suficientă susținere pentru menținerea prețului la 1.523 dolari pe uncie.

Două tendințe

Analistul consideră, însă, că pe termen mediu există două potențiale elemente ce ar putea susţine creşterea preţului aurului:  menţinerea la niveluri ridicate a cererii pe piața chinezească și politica monetară relaxată a Rezervei Federale a Statelor Unite. În ceea ce privește politicile FED, Grady consideră că un eventual nou pachet de măsuri de facilitare monetară (aşa numitele Quantitative Easing – QE) şi menţinerea dobânzilor la nivele reduse ar putea stimula creșterea „rapidă și furioasă” a aurului pe contractele futures cu livrarea în august.

Suki Cooper, analist pe piața de mărfuri la Barclays, susține însă că potenţialele efecte ale acestor elemente sunt inhibate însă de un dolar care câştigă tot mai multă putere, și de tendinţa de scădere a cererii pe piața chinezească și indiană, care arată că aurul se comportă la fel ca activele riscante și bonurile de trezorerie americane. „Răspunsul investitorilor la turbulenţele financiare, materializat anul trecut prin achiziții puternice pe piețele cheie – India și China – a devenit mult mai șters”, a declarat ea.

Cooper observă, totodată, o „reziliență” a cererii pentru ETP-uri (Exchange Traded Products – contracte derivate de diferite tipuri care au însă la bază metalul preţios), însă și acestea reprezintă un factor de risc care merită urmărit.

Barclays și-a redus prognoza privind evoluția prețului mediu al aurului pe anul calendaristic 2012 la 1.716 dolari pe uncie, în timp ce, pentru a doua jumătate a anului, prognoza Barclays indică un nivel al preţului mediu de 1.665 dolari pe uncie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns