Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

VOT ÎN SENAT

Autonomia Ținutului Secuiesc a fost respinsă

Senatul a respins, vineri, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc,
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

…iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán, informează Agerpres.

Şedinţa plenului s-a desfăşurat în format hibrid, fizic şi online.

 

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc, care a întrunit 104 voturi în favoarea respingerii şi opt voturi împotrivă, prevede “autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestuia.

 

Majoritatea senatorilor care au luat cuvântul de la tribuna Senatului – PSD, PNL, USR, AUR şi neafiliaţi – şi-au anunţat votul împotriva acestor proiecte, considerându-le neconstituţionale.

 

Reprezentantul UDMR, senatorul sătmărean Lorand Turos a susţinut însă că formele de autonomii propuse sunt răspândite în Uniunea Europeană. Niciun senator UDMR nu a fost prezent fizic la şedinţa de plen de vineri a Senatului.

 

Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat că “România este un stat unitar, nu federal”, iar cele trei proiecte de lege promovează “un model federal pe criterii politice de natură etnică”.

 

Citește și

Update: Senatul respinge iniţiativa legislativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with