Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii-hramul manastirii Marius

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Poze de la Manastirea Marius - 20.04.2012
Poze de la Manastirea Marius - 20.04.2012

In prima zi de vineri de dupa Sfintele Pasti, credinciosii ortodocsi intra intr-o noua sarbatoare marcata cu rosu in calendar, si anume “Izvorul Tamaduirii”, un praznic inchinat Maicii Domnului. Sarbatoarea nu are o data fixa; ea oscileaza in functie de data la care au loc Pastile. Este o zi importanta mai ales pentru Manastirea Marius, cea care isi va celebra hramul.

Sarbatoarea din vinerea Saptamanii Luminate porneste de la o relatare conform careia, in secolul al VI-lea dupa Hristos, Leon, cel care urma sa fie imparatul Constantinopolului, a intalnit intr-o padure din apropiere o persoana care nu vedea. Cand Leon l-a vazut, orbul i-a cerut acestuia apa si sa-l indrume spre cetate. La indemnul Maicii Domnului, lui Leon i se cere sa-i ude ochii nevazatorului cu apa din izvorul pe care-l va gasi. Dupa aceasta, orbul si-a recapatat puterea de a vedea. Pentru a-i multumi Maicii Domnului, cand Leon a ajuns imparat, a zidit langa acel izvor o biserica. Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii  s-a generalizat in Biserica Ortodoxa in timpul secolelor V- VI. Tot cu apa din acel izvor a fost tamaduit de o boala grea imparatul Justinian cel Mare. La randul lui, acesta a zidit o biserica si mai mare.

In acest an, pe 20 aprilie, toate bisericile si manastirile vor fi in sarbatoare, unde, dupa oficierea Sfintei Liturghii, se va savarsi slujba de sfintire a apei, numita Aghiasma Mica, dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate. In vremurile trecute se faceau procesiuni cu icoana Maicii Domnului la camp, pentru ploaie. Era ziua cea mai potrivita pentru sfintirea izvoarelor si a fantanilor. Locuitorii unor zone cred ca in aceasta zi izvoarele sunt sfintite si tamaduitoare. Izvorul Tamaduirii este una din cele sapte sarbatori asa-zise “fara tinere”, adica nu sunt socotite ca praznice imparatesti precum cele patru mari praznice imparatesti ale Maicii Domnului. Este una dintre sarbatorile respectate si apreciate de credinciosi.

Manastirea Marius va sarbatori azi cel de-al doilea hram, pe langa “Sfantul Nicolae”, care a fost celebrat in luna decembrie a anului trecut. Atunci s-au sfintit si s-au binecuvantat noile podoabe ale manastirii, si anume poarta de acces in sfantul asezamant, troita si foisorul. Astazi, 20 aprilie, la Manastirea Marius din comuna Valea Vinului sarbatoarea va incepe la ora 9:30, iar slujba va fi oficiata, printre altii, de parintele staret Gherontie, protopopul Satmarului Ioan Socolan si de preotul din SUA, Aurel Sas. Ca in fiecare an, aici vor fi prezente multe oficialitati, sute de credinciosi veniti din satele de pe Valea Somesului, dar si din judetul Maramures.

Aceasta manastire este relativ noua. Inceputul vietii monahale de aici este datat in anul 1992, odata cu venirea a trei monahi de la Manastirea Rohia. La inceput, aici s-a construit o bisericuta de lemn, iar din anul 2000 s-a inceput si constructia bisericii mari, in stil bizantin. Este situata la 7 km de comuna Valea Vinului si la 42 km de Satu Mare.

[imagebrowser id=5399]

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns