Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

14 noiembrie ar putea deveni ziua descentralizării. Parlamentarii au în față proiectul legii care va lua anumite prerogative și le va transfera către puterea locală. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, spunea că hotărârea aceasta se va lua azi sau peste 10 ani. Pare ferm convins că face un lucru bun. Ca președinte de Consiliu Județean ani la rând, Liviu Dragnea cunoaște mecanismele care reglează raporturile dintre instituțiile centrale și cele locale. Știe mai bine ca nimeni altul că centralismul alimentează birocrația, iar de la birocrație până la corupție nu este decât un pas.

Ca unul dintre liderii marcanți ai PSD, lui Liviu Dragnea nu-i va fi greu să obțină voturile aleșilor social democrați. PNL, deși a avut anumite rețineri, față de forma prezentată de PSD, sprijină descentralizarea. UDMR a fost și încă este adeptul cel mai înfocat al autonomiei locale. Descentralizarea este un pas foarte important pentru implementarea autonomiei. Deci va vota proiectul guvernului.

Singurul partid parlamentar care se va opune va fi PDL. După desprinderea de Băsescu partidul lui Blaga este în căutarea unei noi identității. Acuzat că nu se comportă ca un partid de opoziție, PDL se opune la orice demers al puterii. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă democrat liberalii ar fi adoptat o lege a descentralizării când se aflau la guvernare? În județele în care au președinți de consilii județene, în localitățile în care au primari, și-ar fi pus oamenii pe funcții. Partidul ar fi fost, fără îndoială, mai puternic. Descentralizarea avantajează organizațiile județene ale tuturor partidelor. Alegerile locale după decentralizare vor avea un alt impact. Nu va câștiga doar un primar și un anumit număr de consilieri, ci o întreagă echipă, cu șefi de instituții subordonate, cu personal de toate categoriile.

Până acum s-a întâmplat ca o anumită forță politică să câștige alegerile locale, iar cele parlamentare să fie câștigate de alt partid. Șefii de instituții erau numiți de guvern, astfel se crea un talmeș-balmeș. Primarii și președinții de consilii județene se aflau în opoziție, iar directorii din județ la putere. Odată cu descentralizarea, cine va câștiga la locale va avea toată puterea într-un județ. Impactul va fi deosebit de puternic la alegerile din 2016. Rezultatul localelor va influența votul la parlamentare mai mult decât până acum.

Bine structurat în teritoriu, cu organizații locale puternice, PSD pare avea cele mai bune șanse pe viitor. Erodarea guvernului în decursul celor patru ani va fi compensată al nivel local de prestația aleșilor locali. Visul fiecărei formațiuni politice de a guverna două mandate consecutive primește o șansă în plus odată cu descentralizarea. Aceasta poate fi una dintre motivele pentru care PSD a tras mai tare pentru grăbirea descentralizării decât PNL.

Transferul puterii de la centru la periferie își are și riscurile sale. Multe localități pot deveni stat în stat. Grupuri de interese foarte restrânse pot ajunge să controleze în totalitate o zonă. Fiecare județ poate deveni o enclavă. Mai mult, pasul următor, regionalizarea, va întări puterea clanurilor locale. Forța României a constat în unitate. După 1918 nu s-au recunoscut ca provincii autonome Moldova, Muntenia sau Transilvania. Județele au avut dintotdeuna un rol mai mult decorativ. Ele au creionat specificul local al unei anumite zone, i-au dat identitate culturală. România este în fața unui examen, descentralizarea ar putea însemna un început al disoluției naționale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)