Interviu cu Băbăşan Sergiu Lucian, candidat la funcţia de primar al municipiului Satu Mare
– Domnule Băbăşan Sergiu Lucian, spuneţi-ne câteva lucruri despre dvs.?
– Am 31 de ani, sunt născut în Municipiul Satu Mare, am absolvit cursurile Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi ale Universităţii de Vest din Timişoara, sunt de profesie economist, sunt căsătorit şi am doi băieţei. Activez în domeniul privat, în cadrul unei companii din domeniul I.T.
– De ce aţi ales să candidaţi la Primăria Satu Mare?
– Pentru ca, împreună cu sătmărenii, să întoarcem pagina, să o luăm într-o nouă direcţie. De 20 de ani ne conduc oameni ineficienţi, corupţi, caracterizaţi de politica uşilor închise, atât în raport cu sătmărenii, cât şi cu investitorii străini. Această clasă politică este preocupată de interesele financiare proprii, de acapararea banului public şi orientarea acestuia către clientela de partid.
– Vă consideraţi un candidat al românilor?
– Stimată doamnă, nu voi permite nici unui partid să ne împartă în români şi maghiari. Politica „divide et impera” ne-a adus numai deservicii. Trebuie să alegem oameni în funcţie de competenţă, profesionalism, onestitate, nu pe criterii etnice. Aşa ne-a ţinut clasa politică în beznă timp de 20 de ani, împărţindu-ne în români şi maghiari la fiecare alegeri. Nu le vom mai permite, trăim în acelaşi oraş, ne bucurăm împreună, suferim împreună, toţi suntem sătmăreni, să nu uităm stindardul revoluţiei paşoptiste din 1848, „Dreptate, frăţie!”.
– Sunteţi candidatul Partidului România Mare, cum credeţi că percep sătmărenii acest partid?
– Nu consider că sunt candidatul unui partid, doresc să fiu primarul tuturor sătmărenilor. Realitatea este că, atunci când am prezentat programul meu pentru Satu Mare, al cărui prim punct era rezilierea contractului Florisal, toate partidele politice m-au invitat să păşesc afară şi au închis uşa. Sătmărenii trebuie să ştie că, din postura de candidat independent, nu poţi numi reprezentanţi în birourile electorale, nu poţi trimite reprezentanţi în secţiile de votare şi nu poţi propune o echipă de consilieri. Aş spune că am candidat din partea Partidului România Mare pentru că nu am avut de ales.
– Care este principalul punct al programului dumneavoastră?
– Rezilierea, în prima zi de mandat, a contractului Florisal. Organizarea urgentă a unei licitaţii naţionale, în conformitate cu prevederile Legii 101/2006, pentru desemnarea unui operator al serviciului public de salubritate. Transferarea, în patrimoniul municipiului, a tuturor bunurilor predate gratuit Florisal S.A. în anul 2005, iar cu privire la serviciile prestate populaţiei, introducerea sistemului concurenţial, orice operator autorizat va putea ridica deşeurile menajere în Satu Mare.
Costurile serviciului public de salubritate au fost triplate, în mod nelegal, de Iuliu Ilyes în 3 ani de zile, prin intermediul unor acte adiţionale care nu au fost supuse analizei şi aprobării Consiliului Local. Suma de 650 de miliarde lei vechi, plătită din bugetul Municipiului Satu Mare Florisalului, nu include taxele percepute populaţiei pentru ridicarea deşeurilor şi nici sumele care au fost plătite pentru spaţiile verzi din municipiu, aproximativ 80 de miliarde lei vechi.
Întreb toţi sătmărenii, ce se putea face pentru oraşul nostru cu aceste sume colosale de bani? Câte şcoli? Câte drumuri? Câte centre de asistenţă socială? Un ştrand funcţional!
Contractul Florisal este o umilinţă pentru toţi sătmărenii, întreaga clasă politică este implicată în acest joc murdar şi la propriu şi la figurat.
– Domnule Băbăşan, dacă reziliaţi acest contract, cine ne va duce gunoiul?
– Stimată doamnă, orice operator autorizat, la fel cum se procedează în Bucureşti. Populaţia va încheia contracte cu ce operator doreşte, în condiţii de preţ redus şi eficienţă. Asta cere legea, asta se va face.
– Unul dintre punctele campaniei dvs. a fost reprezentat de imobilizarea autovehiculelor, ce ne puteţi spune în legătură cu acest program?
– În anul 2010 am atacat în instanţă hotărârea prin care erau blocate roţile sătmărenilor. Instanţele de judecată, au confirmat irevocabil nelegalitatea blocării la roată. Serviciul Public Siguranţa Traficului a colectat de la sătmăreni, pentru deblocarea roţilor, peste 50 de miliarde lei vechi. Aceste sume nu au fost restituite, astfel cum este legal şi moral, şi nici nu au ajuns în conturile Primăriei Satu Mare. Vom face un efort, dând banii înapoi sătmărenilor păgubiţi, în baza unei proceduri clare, în primele 30 de zile ale mandatului meu.
Trebuie să aflăm şi unde au mers aceşti bani, dacă legea a fost încălcată, vinovaţii trebuie să răspundă.
– Sub conducerea dvs. care vor fi atribuţiile Serviciului Public Siguranţa Traficului?
– Îl vom desfiinţa. Acest serviciu funcţionează în pierdere, din bugetul Municipiului Satu Mare i-au fost transferate 8 miliarde lei vechi numai în ultimul an. Cu aceşti bani renovam o şcoală, vom afla cu toţii unde s-au dus. Repet, dacă legea a fost încălcată, vinovaţii trebuie să răspundă.
Atribuţiile S.P.S.T. vor fi preluate, astfel cum prevede legea, de către poliţia locală.
– Ce alte priorităţi mai aveţi?
– Trebuie să ne aducem tinerii acasă, dacă aceştia vor continua să plece din Satu Mare, oraşul nostru va muri. Avem nevoie de soluţii inteligente şi locuri de muncă bine plătite, doar aşa putem să le oferim un viitor aici, alături de noi.
Voi înfiinţa centrul de creativitate şi excelenţă pentru noile tehnologii. Satu Mare trebuie să reprezinte un pol de dezvoltare în domeniul industriei I.T., doar aşa vom putea crea locuri de muncă sigure şi bine plătite, acesta este viitorul.
Sub conducerea mea, Primăria Satu Mare va fi partenerul tuturor investitorilor care doresc să vină în oraşul nostru, suntem oameni harnici, avem nevoie de o Primărie harnică!
Investitorii caută seriozitate, sprijin şi profesionalism. Corupţia, nepotismul şi incompetenţa instituţionalizată nu ne vor aduce investiţiile de care avem nevoie, sătmărenii nu se vor lăsa victime promisiunilor deşarte pe care le auzim de 20 de ani.
Parteneriatul public-privat trebuie să reprezinte un pilon al dezvoltării Municipiului Satu Mare, Primăria va fi un partener al celor care vor să creeze locuri de muncă în oraşul nostru, nu ne vom mai rezuma la încasat taxe şi impozite, ci vom lupta pentru fiecare loc de muncă.
– Care consideraţi că sunt atuurile dvs. în raport cu principalii contracandidaţi?
– Principalul atu pe care îl am este independenţa în raport cu forţele politice locale. Votul sătmărenilor mă va îndatora numai lor. Iuliu Ilyes a făcut dovada lipsei de competenţă timp de 8 ani. În loc să ne ofere un oraş european s-a ocupat de jocuri murdare, încheind contracte dubioase şi plătind cel mai mare preţ pentru salubritate din România, conform Institutului de Politici Publice. Dorel Coica, din punctul meu de vedere, este un oltean simpatic şi cam atât. În spatele domnului Coica se ascund exact aceleaşi interese politice şi financiare.
Satu Mare are nevoie de o nouă clasă politică, de oameni tineri, competenţi, care odată ajunşi într-o funcţie publică să se g]ndească, în primul rând, la oameni, la fiecare sătmărean, nu la acapararea banului public.
– Consideraţi că este important sprijinul financiar de la Bucureşti?
– Această temă, repetată obsesiv pe toate afişele, este o simplă perdea de fum. Alocaţiile bugetare, pentru fiecare localitate din România, sunt prevăzute în legea bugetului de stat. România nu este o republică bananieră, toţi cetăţenii, prin intermediul autorităţilor publice locale, primesc aceleaşi sume de la bugetul de stat. Nepotismul, incompetenţa, nu aduc bani! Proiectele, profesionalismul, sunt cele care atrag fonduri în cadrul programelor naţionale şi europene de dezvoltare.
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a schimbat faţa oraşului, vă întreb, a făcut parte dintr-un partid aflat la guvernare?
Între 2001 şi 2004 în Satu Mare am avut primar PSD, prefect PSD. Câţi bani am primit de la Bucureşti, de la guvernul Năstase? Nici măcar un leu!
Sătmărenii sunt prea inteligenţi pentru a fi amăgiţi cu asemenea promisiuni, principala noastră prioritate trebuie să fie o bună administrare a banului public aici, la nivel local, cu respectarea legilor statului român.
– Totuşi, domnul Dorel Coica a promis sume vaste de bani orientate de la Bucureşti către proiecte din Satu Mare, cum comentaţi?
– PSD-ul s-a aflat la guvernare în perioada 2009-2010, Dorel Coica fiind consilier local, ce sume vaste de bani au intrat în visteria Primăriei Satu Mare? Ca toţi oltenii, domnul Coica vorbeşte mult şi promite orice, sătmărenii vor analiza şi vor lua o decizie.
– Domnule Băbăşan, unde credeţi că a greşit clasa politică sătmăreană?
– Din punctul de vedere al clasei politice nu există nici o greşeală. Au orientat banul public către clientela de partid şi pe sătmăreni i-au uitat. Stimată doamnă, această clasă politică ne-a umilit pe toţi. În 1990 Satu Mare era cu mult peste Baia Mare, ca nivel de trai, ca standarde de viaţă. Acum 10 ani Olimpia Satu Mare juca în diviza A, un părinte putea să-şi ducă băiatul la un meci de fotbal.
Acum 6 ani aveam un ştrand funcţional, azi mergem zeci de kilometrii pentru a putea să ne odihnim. Acum 20 de ani Satu Mare era recunoscut la nivel european pentru producţia de mobilă, azi aceste fabrici zac în ruină. Asta este ceea ce lasă în urmă clasa politică sătmăreană după 20 de ani. Tocmai de aceea vreau să oprim această umilinţă şi cred că sătmărenii mi se vor alătura în acest demers.
– Ce alte soluţii vedeţi pentru Satu Mare?
– Doresc să introducem transportul public gratuit, pentru toţi călătorii, în municipiul Satu Mare. Primăria subvenţionează, la prezentul moment, regia autonomă de transport în comun Transurban S.A. în proporţie de 70%. Un efort financiar minim ne permite să implementăm acest program şi în Satu Mare, 20 de oraşe din Franţa şi peste 100 din Uniunea Europeană au făcut-o deja!
Aşa reducem poluarea şi aglomeraţia, oferindu-le sătmărenilor soluţii viabile, de bun simţ.
Trebuie să modernizăm flota de autobuze a Municipiului Satu Mare, cu sprijinul fondurilor europene disponibile. Avem nevoie de mijloace de transport în comun propulsate cu G.P.L. (gaz petrolier lichefiat) şi G.N.C. (gaz natural comprimat), care să ofere confort cetăţenilor şi să opereze în condiţii de cost redus şi eficienţă.
Judeţul nostru este pe primele locuri în ţară când vorbim despre producţia agricolă. Avem fermieri harnici, au nevoie de o capitală de judeţ pe măsură!
Vom înfiinţa piaţa de gros. Aşa punem Satu Mare pe harta naţională a comerţului cu produse agricole.
– Cum comentaţi sondajele de opinie care au apărut în ultima perioadă?
– Nu sondajele de opinie aleg primarul, ci sătmărenii.
– Ce îndemn adresaţi alegătorilor?
– Să vină la vot, să fim împreună o voce unită, o voce puternică, să schimbăm această clasă politică.
A consemnat
Anamaria Morar
Fii primul care comentează