Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băncile vor avea acces la Evidenţa Populaţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Depozite-banci
Depozite-banci

Băncile vor avea acces la baza de date a Evidenţei Populaţiei, care face parte în prezent din structurile Ministerului de Interne, a anunţat premierul Florin Cîţu, în urma discuţiilor purtate cu bancherii.

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit miercuri cu cei 8 bancheri reprezentând Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare, printre subiectele discutate în scurta întâlnire numărându-se şi actualizarea bazei de date a băncilor. Bancherii vor să aibă acces la baza de date a Evidenţei Populaţiei, unde se poate vedea cine şi unde s-a mutat, pentru a face din oficiu actualizările de date. “E o mare presiune pe noi cu această actualizare necesară. Dacă te chem la bancă şi nu vii, băncile ameninţă că închid contul, lucru extrem de enervant pentru client, pe bună dreptate. Avem şi noi rude sau cunoştinţe care ne spun cum s-au trezit dintr-o dată cu asemenea ameninţări şi ştim cât de neplăcut e şi mai ales, cât de tare ne şifonează imaginea. Soluţia ar fi să avem acces la baza de date a MAI, acces pe care până în 2016 l-am avut”, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre participanţii la întâlnirea cu premierul.

„Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înţeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Naţional de Spălare a banilor care cere informaţii de la sistemul bancar şi le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informaţii şi sunt prinşi la mijloc”, a declarat miercuri premierul Florin Cîţu. De ce au nevoie bancherii să actualizeze datele clienţilor? Toţi clienţii băncilor ştiu că trebuie să anunţe banca în momentul în care îşi schimbă domiciliul, existând însă şi situaţii în care aceştia preferă să spună unde s-a mutat, au declarat pentru “Adevărul” surse din sistemul bancar.

“Vorbim în mod special de rău-platnici, cei care iau credite şi, din diferite motive, nu vor să se afle unde locuiesc, pentru a nu fi executaţi silit. Procedura pe care o pot folosi băncile pentru recuperarea sumelor este destul de greoaie, în lipsa datelor personale actualizate. Trebuie să se adreseze unui executor care să afle, în baza unui ordin judecătoresc, unde locuieşte împrumutatul şi unde lucrează, dacă lucrează, pentru a putea trece la executarea silită. Pentru a afla astfel de informaţii au nevoie bancherii la baza de date din Evidenţa Populaţiei, aşa cum au cerut acces şi la baza de date a Fiscului”, a declarat pentru “Adevărul” sursa citată. 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns