Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Barajul Macarlau ar putea inunda orasul Viseu de Sus la o prima viitura puternica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primaria il preia doar daca primeste bani pentru punerea in siguranta

[slideshow id=1212]

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a dezbatut, in cadrul sedintei desfasurata marti, problema barajului Macarlau de pe Vaser. Autoritatile sustin ca la o prima viitura puternica acesta ar putea inunda orasul Viseu de Sus. In ciuda acestui fapt, nicio institutie nu pare ca este dispusa sa gestioneze problema.

Reprezentantii institutiilor abilitate au aratat ca nu au putut depista detinatorul lucrarii. Construit de austro-ungari, barajul a fost dat in folosinta in anul 1897 si a functionat pana in 1933. Pentru a nu produce necazuri in aval, barajul necesita interventii de urgenta pentru punerea in siguranta. Pe de o parte, autoritatile locale sustin ca barajul a inceput sa se surpe datorita cantitatilor mari de material lemnos taiat din zona. Primarul Vasile Ciolpan a acuzat institutiile statului ca nu gestioneaza problema taierilor ilegale de lemne din zona. “Am facut nenumarate apeluri la toate organele abilitate, dar am fost acuzat ca politizez Valea Vaserului. Am apelat inclusiv la ministerele Mediului, Agriculturii, la Apele Romane. A venit o echipa la fata locului, dar au sarit cu topoarele la ei. Acolo e mana cereasca pentru cineva care profita de pe urma lemnelor taiate ilegal”, a spus primarul din Viseu de Sus.

Acuzatii la adresa procurorilor din Viseu

Pentru ca totul s-a aruncat in carca oamenilor legii, comisarul sef Florian Maxim, adjunctul sefului IPJ Maramures, a reactionat: “Am derulat nenumarate actiuni in zona Viseu pentru prevenirea taierilor ilegale de material lemnos si am intocmit mai multe dosare penale. Amenintarea cu topoare nu se poate generaliza. Iar fortele noastre sunt pregatite pentru a interveni in orice moment. Finalitatea dosarelor penale nu mai depinde de noi, ci de instantele de judecata”, a spus Maxim.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a fost si mai transant. El sustine ca toate dosarele penale sunt infirmate de procurorii din Viseu de Sus, iar cei vizati primesc doar o amenda in valoare de 200 lei. Consilierul Vlaicu Pop, din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA), a declarat ca barajul Macarlau, situat pe raul Vaser, in zona caii ferate forestiere, nu este inscris in evidentele institutiei si nici in registrul barajelor. Colmatat la un nivel de 70%, acesta necesita lucrari urgente de punere in siguranta. “O rupere a barajului ar afecta orasul Viseu de Sus, aflat la aproximativ 40 de kilometri. La o viitura ca si cea de anul trecut, riscurile sunt foarte mari”, a atentionat Pop.

Prefectul se va deplasa la fata locului

Si primarul Ciolpan recunoaste ca barajul Macarlau reprezinta un pericol iminent pentru Viseu de Sus in cazul producerii unei viituri pe raul Vaser. Asta cu atat mai mult cu cat inundatiile din vara trecuta de la Valea Vaserului au afectat structura de rezistenta a barajului. Cu toate acestea, primarul nu agreeaza ideea trecerii barajului in administrarea Consiliului Local Viseu de Sus. “Primaria il poate lua in administrare doar in conditiile in care primeste bani pentru executarea unui proiect si a lucrarilor de reabilitare. Dupa aceea, il putem introduce in circuitul turistic. Primim barajul doar daca ne dati bani, daca nu, nu suntem obligati”, a adaugat primarul Vasile Ciolpan. Prefectul Sandu Pocol a decis sa mearga personal la Viseu de Sus, pentru a analiza cu echipa de specialisti situatiile semnalate. Dupa evaluarea acestora la fata locului, prefectul sustine ca va dispune masurile necesare de intrare in legalitate cu privire la taierile ilegale de masa lemnoasa, transportarea ei prin albia raului si gasirea de solutii adecvate pentru punerea in siguranta a barajului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns