Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va ajuta foarte mult în domeniul reducerii poluării şi lansării conceptului de economie circulară, acesta fiind o soluţie extraordinară pentru investiţii în domeniul protecţiei mediului, pădurilor şi apelor, susţine ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. “PNRR este o soluţie extraordinară pentru investiţii în domeniul protecţiei mediului, pădurilor şi apelor, domenii gestionate de ministerul nostru. Avem sume consistente, semnificative.
România se află cu mult în urma statelor membre în domeniul reciclării deșeurilor
Avem 1,5 miliarde de euro pentru domeniul plantărilor de păduri, managementul forestier, biodiversitate, habitate naturale pentru animale. De asemenea, avem un buget de 4 miliarde de euro pentru domeniul ape (….) Aici avem un miliard de euro pentru completarea sistemelor de colectare şi tratarea apelor uzate, unde vom interveni inclusiv în localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, localităţi care până acum nu prea au avut finanţare pe acest domeniu şi vom completa inclusiv sistemele existente, pentru a le face mai performante şi a avea ape mai curate, astfel încât să nu poluăm apele de suprafaţă sau subterane cu apele uzate din gospodării”, a declarat ministrul Mediului.
Tanczos a menţionat că sunt alocate în PNRR peste 1,3 miliarde de euro pentru domeniul deşeurilor, în condiţiile în care România se află cu mult în urma statelor membre în domeniul reciclării: “Vom asigura finanţare pentru investiţii în domeniul reciclării, în domeniul colectării şi tratării deşeurilor. Vom avea programe care vor ajuta foarte mult în domeniul reducerii poluării şi lansării acestui concept de economie circulară”.
Nu în ultimul rând, ministrul a transmis că autorităţile locale vor fi sprijinite cu fondurile PNRR pentru a-şi dezvolta platforme de colectare selectivă a deşeurilor, altele decât cele municipale, pentru că nu avem unde să depozităm deşeurile din construcţii, molozul din repararea caselor, apartamentelor, voluminoasele. Textilele reprezintă o problemă uriaşă în România, nu le colectează aproape nimeni şi este important să avem şi pentru textile. De asemenea, pentru electrocasnice sau ecarisajul în zona rurală, unde animalele din gospodării în cazul în care trebuie să ajungă într-un sistem de ecarisaj.
Unele fişe tehnice pentru proiectele propuse în PNRR există, alte sunt în pregătire
Întrebat dacă există deja fişele tehnice pentru proiectele propuse în PNRR, ministrul a subliniat că unele dintre ele există, iar altele sunt în pregătire, precizând însă că România nu este în întârziere: “Unele dintre ele da. Sigur, PNRR inclusiv la nivel european este în formare, zi de zi se poartă discuţii cu Comisia Europeană prin MIPE, domnul Ghinea (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea n.r) duce aceste discuţii, nu suntem întârziaţi în comparaţie cu celelalte state membre. Noi deja pregătim fişele, schema de finanţare şi de derulare este şi ea în discuţii cu Ministerul Fondurilor şi cu Ministerul Finanţelor (…)”
Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Mecanismul este gândit pe şase piloni: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.
Fii primul care comentează