Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu atacă din nou relația România – China promovată de Ponta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit
Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți că parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit și a susținut că “zâmbind politic și spre Est și în Asia”, creăm “confuzie prin atitudine”.

“Abordările mele tradiționale sunt neschimbate. Evenimentele confirmă îngrijorările mele de la început de mandat și că parteneriatul cu SUA este de neînlocuit pentru securitatea națională și oricine încearcă să se împrăștie în diverse direcții, zâmbind politic și spre Est și în Asia… Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ține de parteneriatul strategic cu SUA sau, dacă vreți, de apartenența la NATO și în interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci și aspectele dezvoltării economiei românești. Numai că acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu SUA, creăm confuzie prin atitudine”, a spus șeful statului într-o declarație de presă susținută cu ocazia Summitului Securității Nucleare care se desfășoară luni și marți la Haga.

Băsescu a afirmat că se îndoiește că SUA nu pot dezvolta un program IT sau de telefonie în România relatează Agerpres .

“De ce vrem să ne vulnerabilizăm, mi-e greu să înțeleg”, a adăugat Băsescu.

El și-a exprimat speranța că vocea și consecvența sa vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut și alte opțiuni.

“Consecvența în acțiune a României sper să ne lase pe această axă fixată de mulți ani”, a completat președintele.

Șeful statului a arătat că a avut discuții cu privire la situația din Ucraina cu președintele SUA, Barak Obama, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar și cu alți oficiali precum Herman van Rompuy și Jose Manuel Barroso.

De asemenea, Băsescu a menționat că a avut o convorbire telefonică cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, care l-a ajutat să consolideze concluzia discuției cu Obama.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află zilele acestea la Beijing, urmând ca prim-ministrul Ponta să efectueze o vizită oficială în China la sfârșitul acestui an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns