Preşedintele Traian Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea modificărilor la legile privind camerele de agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi pentru abrogarea Art. II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Şeful statului arată, în cererea de reexaminare, că desfiinţarea Comitetul Naţional de Iniţiativă, prevăzută în legea trimisă la promulgare, nu este justificată întrucât acest organism şi-a îndeplinit obligaţiile ce vizau înscrierea camerei agricole la nivel naţional şi aprobarea comitetelor de iniţiativă de înfiinţare a camerelor agricole.
Conform cererii de reexaminare, prin desfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă, alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate.
Potrivit Mediafax, preşedintele mai arată că implicarea prefectului în înfiinţarea, prin ordin, a comitetului judeţean de iniţiativă contravine prevederilor legii, deoarece camerele agricole sunt organizaţii apolitice.
Menţionând că modalitatea de înscriere a modificărilor şi completărilor statutului-cadru este corectă, astfel cum prevede Art. 8 din Legea nr. 283/2010, în forma republicată, preşedintele susţine că în acest sens nu se justifică abrogarea alin. (2) al acestui articol.
Traian Băsescu menţionează şi că în legea trimisă la promulgare se prevede că în cazul fermierilor nu mai este necesară depunerea unei liste de susţinători pentru alegerea ca membru al colegiului judeţean al camerei agricole. El susţine că este nevoie în continuare de susţinerea unui grup de alegători şi că eliminarea acestei prevederi ar putea fi discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi la alegeri.
Preşedintele adaugă că, în acest context, corelativ nu poate fi de acord nici cu abrogarea modelului Listei pentru susţinerea unui candidat ca membru al colegiului judeţean al unei camere agricole judeţene.
Băsescu nu este de acord nici cu abrogarea din lege a articolului care prevede că “funcţia de preşedinte (al Colegiul Camerei Agricole Naţionale) este asimilată funcţiilor de demnitate publică, conform legii”. El susţine că abrogarea acestei prevederi nu se impune având în vedere că, odată cu calitatea de demnitar acordată preşedintelui, acestuia îi incumbă şi o serie de obligaţii ce ţin de integritatea şi transparenţa funcţiei pe care o îndeplineşte.
De asemenea, preşedintele nu susţine nici abrogarea articolului referitor la patrimoniul camerelor agricole, menţionând că fără patrimoniu acestea nu pot funcţiona.
Şeful statului susţine şi menţinerea articolelor referitoare la relaţia cu autorităţile administraţiei publice, considerând că este justificată de necesitatea consultării tuturor fermierilor, de reducerea birocraţiei, permiţându-se luarea unor decizii corecte de către funcţionarii statului.
Fii primul care comentează