Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu minte spunând că trebuie să ţinem aurul în ţară, acuză Ponta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Traian Băsescu minte atunci când susţine că aurul obţinut de la exploatarea Roşia Montană ar trebui menţinut în ţară, deoarece ţara are nevoie în primul rând de investiţii şi locuri de muncă, a declarat premierul Victor Ponta.

“Minte preşedintele ţării spunând că trebuie să ţinem aurul în ţară. Foarte bine, să-l ţinem în ţară. Problema e următoarea: Banca Naţională, prin vocea guvernatorului Isărescu a spus-o de o mie de ori: Avem destul aur, nouă nu aurul ne lipseşte. Nouă ne lipsesc investiţiile şi locurile de muncă”, a spus primul ministru, luni seara, la B1 Tv, citat de Agerpres.
Victor Ponta a mai declarat că proiectul actual se încadrează în toate standardele de mediu din Europa, dar că un ministru nu ar fi putut lua decizia emiterii unui aviz de mediu într-o chestiune atât de importantă. “Avizul de mediu, conform legilor europene şi româneşti, trebuia dat de 15 ani, oricând. (…) O decizie atât de importantă nu poate să o ia un singur ministru. (…) Proiectul actual se încadrează în toate standardele de mediu din Europa şi atunci Parlamentul României trebuie să spună: “Da, se încadrează, dar eu tot nu vreau să facem această exploatare”, a arătat Victor Ponta.
Premierul şi-a exprimat convingerea că majoritatea celor care manifestează împotriva proiectului de la Roşia Montană o fac cu bună credinţă, dar a adăugat că există o dezinformare, inclusiv a celor care protestează.

“V-am dat acest exemplu, cu faptul că “minerii ăia de fapt stăteau într-un muzeu, la căldurică”. Asta e o chestie care s-a răspândit peste tot, a răspândit-o şi domnul Băsescu, de altfel, care se ocupă cu colportări de genul ăsta, ceea ce e o minciună, o minciună îngrozitoare, şi o jignire la adresa acelor oameni. Am fost eu în mină şi vă garantez că acolo sunt nişte galerii de mină în care un om normal nu stau mai mult de o oră, pentru că sunt condiţii dificile”, a precizat Ponta.

El a mai spus că o altă dezinformare este aceea că nicăieri în Europa nu se exploatează aurul cu cianuri şi a mai precizat că statul român nu poate exploata aurul de la Roşia Montană deoarece nu are cele două miliarde de dolari necesare.
“Tot ieri, încă o dată trecând deasupra zonei, am putut să văd ceea ce nu am ştiut atâta timp cât stăteam în Bucureşti în faţa computerului, că acolo, muntele acela pe care îl distrugem e deja distrus şi că acolo apa aceea e deja poluată. (…) Când am mers să discut cu oamenii aceia – iarăşi credeam, primind de la tot felul de ONG-uri – credeam că acolo cu adevărat oamenii pot să facă turism şi creştere de animale. După ce ajungi acolo îţi dai seama că e o minciună. Nu pot să facă bieţii de ei nici turism, nici creştere de animale, că au nişte munţi pe care de 2.000 de ani aşa i-au moştenit şi, sigur, încearcă să-i facă locuibili în continuare”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că dezvoltarea ţării este necesară, respectând toate standardele europene. El a mai precizat că este dispus să aibă un dialog cu reprezentanţii celor care manifestează împotriva proiectului Roşia Montana. “Vreau foarte mult, dacă există această posibilitate, de a discuta -pentru că eu, la Roşia Montană, am fost chemat de către acei mineri care erau, dacă vreţi, într-un loc foarte clar, cu o revendicare foarte clară. În Piaţa Universităţii nu au existat nişte lideri asumaţi şi nişte revendicări asumate, dincolo de respingerea proiectului, pentru că am văzut şi alte revendicări care, recunosc, m-au pus pe gânduri: să naţionalizăm tot, să luăm Banca Naţională, să dăm afară străinii. Eu nu sunt de acord cu chestia asta”, a precizat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că aurul care s-ar putea extrage de la Roşia Montană ar putea rămâne în ţară dacă Banca Naţională a României l-ar cumpăra.”România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur, spre exemplu, să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram. Avem o rezervă de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem şi valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur. (…) Şi într-un mod extrem de convenabil. Adică, în momentul în care Banca Naţională ar achiziţiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci când cumpără euro face emisiune de lei, la fel ca atunci când ia bani de la Ministerul de Finanţe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcţii de drumuri, de ştiu eu ce alte proiecte, Banca Naţională primeşte euro şi în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, România nu pierde nici un gram de aur, dacă îşi propune să facă acest lucru”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

 

Potrivit acestuia, primul cumpărător poate fi BNR prin emisiune de lei, şi nu prin taxe de la populaţie. ”Primul cumpărător poate fi Banca Naţională a României prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populaţie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic”, a declarat Băsescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Cica nu avem ce face cu aurul!Musai trebuie vandut brut.Basme populare romanesti spuse de Premier. Un lantisor de aur nu e egal cu valoarea aurului din el deoarece include si manopera,taxe la stat,etc.
    Cate bijuterii s-ar putea face din el?

Lasă un răspuns