Preşedintele Traian Băsescu participă luni la şedinţa plenului CSM, potrivit unui anunţ remis, duminică seară, de către Administraţia Prezidenţială. Participarea şefului statului la şedinţa CSM este programată pentru ora 13.00.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va alege, în şedinţa de luni, viitoarea conducere a instituţiei, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei pentru anul în curs, însă până înacest moment niciun candidat nu şi-a anunţat oficial intenţia de a se înscrie în cursă.
Conform legii, candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM se pot înscrie şi în timpul şedinţei de plen de luni. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituţiei.
Preşedintele Băsescu a mai participat, în mandatele sale, la primele şedinţe din an ale conducerii CSM, inclusiv în 2013. Băsescu spunea că în 2013 că nimeni nu va negocia independenţa justiţiei “de dragul păcii politice”, el adăugând: “Mai bine război decât justiţie neindependentă”.
Mizele alegerilor
Consiliul Superior al Magistraturii a programat pentru luni, 6 ianuarie, alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte. Pentru funcţia de preşedinte ar urma să candideze judecătorul Adrian Bordea iar pentru funcţia de vicepreşedinte, procurorul Bogdan Gabor şi procurorul Ghoerghe Muscalu. Viitoarea conducere a CSM va trebui să gestioneze în 2014 intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, tentativele de sabotare a legii penale de către Parlament, dosarele de corupţie cu magistraţi şi imixtiunea politicienilor în actul de justiţie. Acestea ar fi câteva din mizele alegerilor pentru conducerea CSM.
La şedinţa la care şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Traian Băsescu, plenul CSM urmează să-şi desemneze un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte. Potrivit legii de funcţionare a CSM, în fiecare an forul alege prin vot secret un preşedinte şi un vicepreşedinte din rândul membrilor săi, fie că sunt judecători sau procurori. Anul trecut, alegerea Oanei Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM a generat un imens scandal în magistratură pentru că la conducere a fost ales pentru prima dată un procuror. Scandalul a fost alimentat de către fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, dar şi de o serie de asociaţii ale magistraţilor cu viziuni conservatoare.
Fii primul care comentează