Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu spune când ar trebui să fie organizat referendumul său

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că referendumul pentru unicameral şi maximum 300 de parlamentari se va organiza după adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validare, dacă nu se respectă referendumul din 2009.
“Înţeleg că la Comisia juridică a fost aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura să fie pozitiv, numai pentru buna colaborare între Preşedinte şi Parlament, sunt convins că voi primi acest semnal de înţelegere din partea Parlamentului”, a spus Băsescu, luni, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

El a menţionat că referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: primul este legat de adoptarea legii referendumului, iar al doilea este legat de adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite.

“Între acestea două voi lua decizia cu privire la vot”, a spus şeful statului, citat de Mediafax.

El a menţionat că va declanşa referendumul, dacă cel din 2009 va fi ignorat, indiferent dacă pragul de validare va fi 50% sau 30%.

Băsescu a mai spus că referendumul pentru unicameral va avea loc cu cel puţin o săptămână înaintea celui pentru validarea Constituţiei revizuite.

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre amânarea pentru septembrie a votului plenului Senatului cu privire la proiectul de revizuire a Constituţiei, Băsescu a răspuns că singura explicaţie este că “parlamentarii au luat o decizie care să le permită o analizare atentă a ceea ce s-a votat până acum în Comisie (de revizuire a Constituţiei n.r.)”.

Întrebat dacă până în septembrie s-ar putea introduce în proiect şi rezultatul referendumului din 2009 privind parlament unicameral cu 300 de aleşi, Băsescu a răspuns râzând: “Ştiu eu ce ar putea să introducă Parlamentul României?”.

Totodată, întrebat de faptul că săptămâna trecută afirmase că şi-ar dori ca procedura de revizuire a Constituţiei să fie finalizată până la vacanţa parlamentară, Băsescu a răspuns că el a plecat de la calendarul pe care şi-l asumase Parlamentul.

“Dar să ştiţi că eu, când am spus ce mi-aş dori, a fost legat de ce declarase Parlamentul. Abia astăzi s-a făcut un alt anunţ, deşi nu sunt convins că dumneavoastră l-aţi interpretat corect. Şi o să vă spun de ce. Părerea mea este că Parlamentul, sau Comisia condusă de domnul preşedinte Crin Antonescu, va termina procesul de revizuire, propunerea, părerea mea este că această propunere va fi trimisă la Consiliul Legislativ, după Consiliul Legislativ, va fi trimisă la Curtea Constituţională pentru observaţii şi abia pe urmă va veni la plen. Deci este un proces. Eu nu cred că la Comisie nu se va termina procesul de modificare a actualei Constituţii. Mi-am spus şi eu o părere. S-ar putea să nu am dreptate, dar aşa mi s-ar părea logic să se întâmple”, a adăugat el.

Întrebat dacă ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la nerespectarea de către Parlament, în proiectul de revizuire a Constituţiei, a referendumului din 2009, Băsescu a răspuns că este o întrebare care merită analizată.

“Trebuie studiată. E o chestiune extrem de interesantă de drept constituţional (…) În Constituţie nu ştiu dacă am calitatea să fac o asemenea întâmpinare către Curtea Constituţională, dar mi-aţi pus o întrebare interesantă şi la următoarea declaraţie de presă, cu siguranţă vă răspund, dacă pot să îmi asum a reprezenta poporul într-un conflict cu Parlamentul. Pare destul de greu, pentru că Parlamentul este reprezentantul poporului şi nu îmi dau seama…”, a spus Băsescu.

Şeful statuuil a mai spus că acest conflict nu este între el şi Legislativ, ci între Parlament şi popor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Guvernul a modificat taxa pe activele băncilor. PNL: Noul indice nu garantează românilor că vor scădea ratele la bancă

Vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul a decis ca taxa pentru bănci să fie modificată fără acordul Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece există acordul Băncii Naţionale a României (BNR). A fost adoptat, proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală. Potrivit ministrului Teodorovici prin schimbarea actului normativ nu vor mai exista discuţii privind manipularea ROBOR. PNL spune că noul indice de referință nu garantează românilor că scad dobânzile.

Sigla Informatia Zilei

Franţa recunoaşte Palestina

Asculta acest articol Statele Unite au reacţionat cu prudenţă, marţi, faţă de votul Adunării Naţionale din Franţa în favoarea recunoaşterii