Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MIRCEA CEL BĂTRÂN

Bătălia de la Rovine a avut loc în data 17 mai 1395

Bătălia de la Rovine a avut loc în data 17 mai 1395
Mircea cel Bătrân a rămas cunoscut în istoria românească și cea universală prin bătălia de la Rovine, inclusiv literar, deoarece bătălia a fost reconstituită de Mihai Eminescu în Scrisoarea III.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În opera lui Eminescu, bătălia este clară, însă pentru istorici este o adevărată provocare și acum, pentru a-i stabili coordonatele reale. Sursele despre bătălie dau impresia că fiecare dintre acestea vorbește despre o altă luptă, în condiții aproape diferite. Coroborarea lor și analizarea în cheia tacticilor miliatre ale vremii, dă totuți un tablou logic, al unei mari bătălii a Evului Mediu românesc. Sunt înaintate două posibile date ale bătăliei: 10 octombrie 1394 și 17 mai 1395. Cele mai recente teorii istorice pledează pentru cea de-a doua dată. Marea confruntare armată între români şi otomani, a fost desfăşurată în contextul expansiunii otomane în Balcani.

 

 

În ce privește localizarea bătăliei, istoricii au păreri împărţite, deoarece izvoarele existente indică două locuri posibile: râul Argeş, respectiv, râul Jiu. Unii istorici (Şerban Papacostea, Neagu Djuvara) nu exclud posibilitatea existenţei a două bătălii diferite una pe Argeş, la 10 octombrie 1394, alta pe Jiu, la 17 mai 1395. Pe de altă parte, istoricii Al. V. Diţă şi D. I. Mureşan susţin ca dată a desfăşurării bătăliei ziua de 17 mai 1395, pe baza unor izvoare athonite care se referă la moartea unui vasal al sultanului, Konstantin Dragas. Aceste Izvoare indică o „rovină” (loc mlăştinos), toponim nelocalizat. Istoricii care plasează evenimentul undeva aproape de râul Argeş se bazează pe menţionarea denumirii „Arkâş”, sau „Arkaş” în surse turceşti şi pe faptul că cel mai apropiat drum de la Dunăre spre capitala ţării trecea peste acest râu. O localizare probabilă ar fi Ţuţuleşti (judeţul Argeş), pe Valea Gligănelului, unde există o pădure numită Rovina, un toponim „puţul lui Baiazid” şi tradiţii populare despre o bătălie cu turcii dată cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sf. Parascheva (14 octombrie).

 

CITEȘTE ȘI:

Copii geniali și moștenirea lor excepțională în istorie

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns