Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BCE a cotat vineri euro la 4,9263 lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe parcursul săptămânii trecute, leul a avut o evoluţie uşor descendentă, asemănătoare cu cea a altor monede din regiune.

Tendinţa s-a manifestat în condiţiile în care tensiunile geopolitice s-au amplificat după ce Rusia şi-a masat trupele la frontiera cu Ucraina şi se arată pregătită să înceapă un nou conflict armat.

În plan intern, conflictul din coaliţia de guvernământ a pus o presiune suplimentară pe leu, chiar dacă agenţia Standard & Poor’s a reconfirmat la sfârşitul săptămânii ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută menţinerea ratingului şi a îmbunătăţit perspectiva de la “negativ” la “stabil”.

Media euro a început săptămână la 4,9205 lei şi a urcat joi la 4,9245 lei. La finalul ei, cursul a scăzut la 4,9243 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,923 şi 4,929 lei, cu închiderea la 4,926 lei.

Creşterea cotaţiilor a făcut ca Banca Centrală Europeană să publice o cotaţie a euro de 4,9263 lei, care reprezintă un nou record şi semnalizează posibilitatea ca în următoarele zile cursul monedei unice să atingă noi maxime.

Într-un recent discurs al guvernatorului BNR, cu ocazia unei întâlniri regionale a FMI, acesta preciza că “pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii de politică monetară (…).

În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de menţinere a încrederii sociale”.

După o creştere puternică în primul trimestru, dolarul a început să piardă din vigoare, după ce oficialii Rezervei Federale au anunţat că vor menţine dobânda de politică monetară la minimele istorice de 0 – 0,25%, cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Euro a crescut în perioada analizată de la un minim de 1,1871 la 1,1994 dolari, la sfârşitul săptămânii, când pieţele americane s-au închis la 1,1986 dolari.

Media monedei elveţiene a fluctuat între 4,4560 şi 4,4730 iar a celei britanice a scăzut de la 5,6963 la 5,6647 lei.

Uncia a crescut vineri la 1.762 – 1.783 dolari, încheind cea mai bună săptămână din ultimii patru ani. În piaţa locală, preţul gramului de aur a crescut de la 229,6754, la începutul săptămânii, la 233,8266 lei, la sfârşitul ei.

Injecţiile de lichiditate în piaţa monetară la care a recurs BNR în luna trecută cu scopul de a stimula creditarea, au asigurat o scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat săptămâna la 1,59%. Indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat nivel stabilit marţi de 1,68% iar indicele la 12 luni s-a oprit la 1,74%.

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric de 64.895 dolari, evoluţie stimulată de lansarea pe bursa americană Nasdaq a Coinbase.

Odată atins noul record, criptomoneda a intrat pe o pantă descendentă rapidă, provocată atât de marcările de profit cât şi creşterea plasamentelor în active considerate mai sigure. Duminică dimineaţă a fost atins un minim de 52.100 dolari.

Analiza de mai sus cuprinde perioada 12 – 16 aprilie.

Radu Georgescu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns