Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BCE va continua să majoreze dobânzile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi, 27 iunie, că inflaţia în zona euro este încă mult prea ridicată astfel că BCE trebuie să continue să înăsprească politica monetară şi să evite să declare victoria în lupta cu preţurile de consum, transmite Reuters. BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, şi a promis că vor urma şi alte majorări în încercarea de a opri avansul inflaţiei.
“Este puţin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să fie în măsură să afirme cu certitudine că dobânzile au atins punctul de vârf”, a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia.
În luna mai, inflaţia de bază în zona euro a fost de 6,1%, în scădere faţă de o valoare de 7% în luna aprilie, dar cu mult peste ţinta de inflaţie a BCE, care este de 2%.
“Inflaţia în zona euro este mult prea mare şi se pare că va rămâne aşa pentru o perioadă lungă de timp…Această persistenţă este provocată de faptul că inflaţia îşi face simţite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiţi agenţi economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalţi”, a precizat Christine Lagarde.
Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiţii din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenţionale, duce la o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns