Image 1
Image 2

GRĂSIMI SĂNĂTOASE

Beneficiile surprinzătoare ale grăsimilor din lactate pentru sănătate

Beneficiile surprinzătoare ale grăsimilor din lactate pentru sănătate
 Evitarea grăsimii din lapte nu este necesară pentru o viață sănătoasă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Mulți aleg laptele degresat pentru a evita grăsimile, însă diferența dintre cele două tipuri de lapte este, de fapt, minoră: laptele integral conține 3,5 g de grăsime la 100 ml, în timp ce cel degresat are 1,5 g. Prin comparație, o singură lingură de ulei are 10 g de grăsime pură.

 

 

Specialiștii recomandă consumul zilnic a trei porții de produse lactate, necesare nu doar pentru sănătatea oaselor, ci și pentru un metabolism echilibrat. Calciul din lapte este esențial pentru neutralizarea acizilor care generează stres oxidativ, iar lipsa lui duce la pierderi osoase. În plus, calciul din lactate este însoțit natural de vitamina D, care ajută la fixarea acestuia — dar atenție, vitamina D se găsește doar în grăsimea laptelui.

 

 

Grăsimea din lapte nu este doar o sursă de energie. Ea contribuie la:

 

 

reducerea riscului de obezitate și diabet,

 

reglarea tranzitului intestinal,

 

dezvoltarea microbiotei intestinale.

 

Laptele integral conține peste 400 de tipuri de acizi grași, printre care acidul linoleic conjugat (cu potențial anticancerigen) și acidul butiric (cu efect postbiotic). Grăsimile lactate mai includ fosfolipide, colesterol bun, mono- și digliceride, dar și vitaminele A și D. Tot în grăsime se regăsesc și enzimele și compușii responsabili de gustul intens și plăcut al laptelui integral.

 

 

Porția corectă și valoarea nutrițională

 

250 ml lapte integral: 120 calorii, 8 g grăsime, 300 mg calciu

 

250 ml lapte semi-degresat: 100 calorii, 4 g grăsime, 300 mg calciu

 

125 g iaurt: 50 calorii, 4 g grăsime

 

Laptele și derivatele sale — lapte bătut, iaurt, brânzeturi, smântână — rămân surse valoroase de nutrienți. În trecut, grăsimea din lactate era evitată din cauza temerilor legate de colesterol, însă studii recente arată că grăsimile alimentare nu au un impact direct asupra colesterolului din sânge.

 

 

Copiii, adolescenții, sportivii și persoanele active au nevoie de aport complet de nutrienți, inclusiv din grăsimi. Chiar și în dietele de slăbit, consumul de lactate integrale poate contribui la o pierdere în greutate de până la 4 ori mai mare, comparativ cu dietele fără lactate.

 

 

Evitarea grăsimii din lapte nu este necesară pentru o viață sănătoasă. Din contră, laptele integral oferă beneficii importante pe care varianta degresată nu le poate acoperi în totalitate.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*