
Acest album subliniază influența afro-americană în acest gen muzical popular, care atrage și un public cu tendințe conservatoare.
Cântăreaţa afro-americană, care este totodată actriţă şi femeie de afaceri, va lansa la miezul nopţii de joi spre vineri albumul „Cowboy Carter”, al doilea opus din trilogia ei „Renaissance”.
Născută în oraşul Houston dintr-o mamă originară din Louisiana şi un tată originar din Alabama, Beyonce, în vârstă de 42 de ani, a devenit la sfârşitul lunii februarie – chiar înainte ca albumul ei să fie lansat – prima cântăreaţă de culoare care a reuşit să plaseze un single în topul country, un gen muzical foarte popular în Statele Unite şi care este asociat în mod tradiţional cu interpreţi albi şi de sex masculin.
În urma succesului de care s-au bucurat piesele sale „Texas Hold ‘Em”, un cântec pe ritmuri de banjo, şi „16 Carriages”, un single lansat cu ocazia Super Bowl pe 11 februarie, artiştii de culoare care abordează genul country speră să beneficieze la rândul lor de o mediatizare mai mare.
De la primul său grup feminin de gospel şi R&B, Destiny’s Child, până la hitul din 2016 „Daddy Lessons”, Beyonce, soţia rapperului şi omului de afaceri newyorkez Jay-Z (Shawn Corey Carter), a promovat sudul său natal şi influenţa genului country asupra muzicii şi stilului său.
Acest gen muzical a marcat întotdeauna activitatea cântăreţei americane, supranumită „Queen Bey” şi al cărei triumf mondial zdruncină tradiţiile muzicii country, care era până acum asociată mai degrabă cu muzicieni albi şi conservatori.
Potrivit istoricilor muzicali, banjo, instrument de bază al genurilor country, bluegrass şi folk, îşi are originile în zona Mării Caraibilor în secolul al XVII-lea, fiind folosit pe atunci de sclavii deportaţi din Africa spre America. Adus în estul Statelor Unite, banjoul a fost preluat de populaţiile albe din regiunea Munţilor Apalaşi în secolele următoare.
Muzica „black country” a existat dintotdeauna, însă muzicienii de culoare au fost ţinuţi departe de acest gen muzical.
Cântăreaţă, textieră, dansatoare, producătoare şi actriţă, Beyonce este în prezent cel mai premiat artist din istoria Grammy Awards, recompensele supreme atribuite de industria muzicală americană.
Dar, în mod paradoxal, deşi palmaresul ei cuprinde 32 de premii Grammy, Beyonce nu a câştigat niciodată trofeul decernat în categoria „cel mai bun album”. Acest fapt a generat o polemică despre lipsa de diversitate, pe care soţul ei, Jay-Z, a realimentat-o atunci când a criticat industria muzicală americană la gala Grammy Awards 2024, pe 5 februarie.
Beyonce a fost victima unor declaraţii rasiste în 2016 după ce a interpretat cântecul country „Daddy Lessons” la gala Country Music Awards din acel an.
„Criticile pe care le-am primit atunci când am pătruns în (muzica country) m-au forţat să îmi depăşesc propriile limite”, a scris ea recent pe Instagram. Acest nou album „este rezultatul provocărilor pe care mi le-am propus şi al timpului pe care mi l-am luat pentru a răsuci şi a amesteca genurile pentru acest disc”, a adăugat Beyonce.
În 2019, unul dintre cântecele acelui an, „Old Town Road” al rapperului Lil Nas X, cu accente hip-hop şi country, a fost retras din topurile country ale revistei Billboard, în mod oficial pentru că nu ar fi conţinut suficiente elemente specifice acestui gen muzical. Decizia a stârnit noi polemici.
CITEȘTE ȘI:
Premiile Grammy: Taylor Swift a câștigat premiul la categoria “albumul anului”
Fii primul care comentează