
Praznicul Nașterii Domnului a fost și în acest an dătător de bucurie, har și pace pentru credincincioșii sătmăreni.
Ajunul și cele două zile închinate praznicului i-au adus mai aproape de comunitatea urbei de pe Someș pe ierarhii locului, prin prezența episcopilor Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al eparhiei Maramureșului și Sătmarului și Vasile Bizău, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Maramureș.
Praznicul Nașterii Domnului și a doua zi de Crăciun în bisericile ortodoxe
Atmosfera sărbătorească a fost dată de frumusețea colindelor, a slujbelor, a primenirii sfintelor lăcașuri, dar și a oamenilor care au răspuns chemării Bisericii în număr mare. În fiecare biserică, la icoana praznicului au fost așezate buchete de flori, la fel și iconostasul frumos împodobit sau mult îndrăgitul brad, spre încântarea celor mici, dar și a celor mari.
Ajunul Crăciunului a rezervat momente de rugăciune cu totul speciale în cursul serii. Au fost oficiate slujbe începând cu ora 17.00 sau 18.00 sau chiar mai târziu în funcție de organizarea fiecărei parohii. În unele lăcașuri pe lângă îndătinatele colinde, copiii au prezentat sceneta cu Nașterea Domnului. Sufletul fiecărui credincios care a trecut pragul bisericii s-a umplut de pace, s-a desfătat în frumusețea acestui timp de har și recunoștință, a rememorării venirii în lume a pruncului Iisus.
Bucurie sfântă a transmis și grupul copiilor de la Biserica Greco-Catolică Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Satu Mare care a făcut adulților surpriza de a interpreta cu mult talent și dăruire sceneta Nașterii Domnului Isus, dar și a unui buchet de colinde.
Tradițiile din seara de ajun s-au făcut simțite și în Parohia Ortodoxă Sătmărel, pr. Paroh Florin Ardelean. De la ora 23 a fost oficiată slujba pavecerniței și a litiei, iar apoi, de la miezul nopții cei prezenți au întâmpinat bonzile care i-au colindat după un obicei străvechi. Grupul tinerilor și copiilor de la cateheză au susținut scena Viflaimului și în Satu Mare în sâmbăta dinaintea Crăciunului, prestația lor fiind apreciată și aplaudată de numeroșii sătmăreni prezenți pe platoul din Piața 25 Octombrie la spectacolul de colinde.
Miercuri, 25 decembrie, în ziua slăvitului praznic al Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Nașterea Domnului” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia serbării hramului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Solemnis” al parohiei dirijat de prof. Maria Chiș. La final, în semn de mulțumire și recunoștință, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a primit din partea preoților slujitori și a credincioșilor o bederniță și un coș cu flori.
Tot în această zi, în parohiile eparhiei Maramureșului și Sătmarului s-a dat citire pastoralei la praznicul Nașterii Domnului adresată clerului și credincioșilor de către Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
În a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, joi, 26 decembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a fost întâmpinat cu creștinească dragoste de preoții parohiei, părintele Cristian Boloș – paroh, părintele Radu Șimonca, protopopul Sătmarului – pr. Gabriel Gorgan alături de prefectul județului Satu Mare, Ioan Tibil și un grup de tineri îmbrăcați în frumoase straie populare. Sfânta Liturghie a fost oficiată alături de un sobor de preoți și diaconi.
”Crăciunul este sărbătoarea împlinirii, a familiei, a bucuriei, dar mai ales este sărbătoarea plină de evlavie și recunoștință a pogorârii fiului lui Dumnezeu la noi. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a dăruit acest Crăciun binecuvântat cu pace și liniște, cu bucurii sfinte și cu multă lumină în suflet pentru că sărbătorile noastre sunt pregătite prin lumina evlaviei, a postului, a rugăciunii, a mărturisirii și a împărtășirii. Așa adunăm lumină în suflet pentru sfintele sărbători și așa s-au pregătit credincioșii pentru sfintele sărbători de iarnă”, a spus episcopul Iustin.
Tot în a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, Episcopul Maramureșului a fost alături de comunitatea sătmăreană celebrând Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel de pe b-dul Cloșca din Satu Mare fiindu-I alături părintele paroh Florin Fodoruț, vicar general al eparhiei, părintele protopop Eduard Fischer și pr. Ovidiu Bîrle de la Biserica Sf. Francisc.
”Primind mesajul lui Cristos, primindu-l pe Cristos în inima lui, trăirile, profunzimea învățăturii creștine, omul în sine devine mai uman. Devine omul care are un drum de parcurs, un sens și devine destul de clar care este rolul vieții, sensul vieții și privește cu seninătate faptul că înțelegem că trebuie să facem acest parcurs spre împărăția lui Dumnezeu. (…)”, a fost unul din mesajele cuvântului de învățătură al episcopului Vasile Bizău.
Prezența ierarhului în mijlocul comunității sătmărene a fost răsplătită prin colinde interpretate de corul bisericii condus de doamna Aurelia Ciuclean și totodată de grupul de copii, coordonat de doamna preoteasă, Claudia Fodoruț. Întreaga suflare a bisericii, la fel și ierarhul și preoții au colindat alături de cor și copii, întregind frumusețea sărbătorii prin această comuniune în rugăciune și cânt din dragoste pentru Cristos.
Nașterea Domnului sărbătorită de romano-catolici, greco-catolici și reformați
Credincioșii Bisericii Romano-Catolice din întreaga lume au sărbătorit în noaptea de 24 decembrie Nașterea Mântuitorului, bisericile din Satu Mare fiind neîncăpătoare pentru mulțimea care a venit la slujba de la miezul nopții.
La Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, premergător slujbei, copiii care frecventează cursurile de catehizare de la biserică au prezentat un frumos joc de Viflaim. PSSa episcopul Eugen Schönberger a arătat cât de mare nevoie avem și în zilele noastre de Dumnezeu și de dragostea pe care El ne-a dăruit-o. În ultima parte a Sfintei Liturghii, înainte de binecuvântare, preoții i-au îndemnat pe credincioș să se ducă la colindat, să păstreze și să dea mai departe acest frumos obicei cu care întâmpinăm noi creștinii Nașterea Pruncului Isus.
În cadrul slujbelor toți preoții au dat citire mesajului de sărbătoare al episcopului PSSa Eugen Schönberger.
La biserica Sfânta Familie, în predica sa din prima zi a sărbătorii, parohul comunității, părintele Bauman István i-a îndemnat pe credincioși la iubire față de semeni, dar nu prin vorbe, ci prin fapte.
În 26 decembrie romano-catolicii îl comemorează pe Sfântul Ștefan, diacon al apostolilor, 27 decembire, a treia zi de Crăciun este sărbătoarea Sfântului Ioan, Apostol și Evanghelist, iar prima duminică de după Nașterea Domnului este ziua Sfintei Familii.
Enoriașii cultelor creștine de rit bizantin au început de marți manifestările religioase legate de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, acesta fiind ziua căinței. Așa s-a întâmplat și la bisericile greco-catolicie maghiare.
Seara, înainte de slujba de bucurie a Nașterii Pruncului Sfânt, copiii au prezentat un joc de Viflaim. Pe lângă faptul că pentru cultele orientale și a treia zi de Crăciun este sărbătoare obligatorie, greco-catolicii îl cinstesc și pe diaconul Sfântul Ștefan, deci și astăzi, la ora 8 se va oficia Utrenie, iar la ora 10 Sfânta Liturghie.
În datinile reformate nu există slujba la miezul nopții însă, chiar și așa, la liturghiile festive de Crăciun prezența enoriașilor a fost la fel de mare ca în toate celelalte lăcașuri sfinte. Slujbele din 24 decembrie au fost oficiate după amiază, după care familiile și grupurile de tineri au pornit la colindat. La slujba din prima zi de Crăciun, la cele mai multe biserici tinerii au prezentat jocuri de Viflaim, iar corurile au pregătit recitaluri minunate de colinde. Premergător sărbătorii, în cursul săptămânii de penitență, enoriașii s-au pregătit sufletește, iar în ziua de Crăciun au avut posibilitatea de a participa și la cina Domnului.
Fii primul care comentează