Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boc: Până în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstelor de pensionare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Poiana Braşov, că Parlamentul este suveran să stabilească vârsta de pensionare pentru femei inclusiv la 63 de ani, aşa cum propune şeful statului, dar că “până în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstelor de pensionare”.

“Până în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstelor de pensionare. În consecinţă, Parlamentul este suveran să ia această decizie de oportunitate, dacă acum, repet pentru 2030, sau se va aştepta în anii următori să se ia această decizie pentru anul 2030. Punctul meu de vedere e că decizia rămâne la mâna Parlamentului, dar în 2030 viaţa ne va obliga să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare pentru că acesta este mersul lucrurilor în Europa şi în lume”, a comentat premierul solicitarea de reexaminare a Legii pensiilor înaintată de preşedintele Băsescu. Boc a făcut aceste declaraţii atunci când a ajuns la întâlnirea conducerii centrale a PDL cu primarii de comune ai formaţiunii.

Preşedintele Traian Băsescu a motivat opţiunea sa pentru modificarea de către Parlament a Legii pensiilor în cea ce priveşte vârsta de pensionare, arătând că femeile din România au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii, având grijă şi de gospodărie şi copii.

El declara însă pe 21 septembrie, în plenul reunit al Parlamentului, că măsura de creştere progresivă a vârstei de pensionare şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi este “necesară” din cauza problemelor demografice, fiind datoria politicienilor să explice aceste măsuri populaţiei. “Măsura de creştere progresivă, până în 2030, a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi la bărbaţi este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare din România, şi nu numai, inclusiv din UE. Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea ratei natalităţii ne pot aduce în situaţia în care un număr foarte mic de salariaţi trebuie să susţină o populaţie majoritar îmbătrânită”, spunea atunci Băsescu, citat de Newsin.

Pe de altă parte, articolul despre egalizarea vârstei de pensionare a stabilit aprigi dispute în plenul Camerei din 15 septembrie, opoziţia considerând că PDL a deturnat voinţa deputaţilor, care respinseseră varianta egalizării vârstei de pensionare.

Concret, Roberta Anastase a supus votului plenului direct varianta Guvernului privind egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor la 65 de ani, fără a spune mai întâi la vot varianta Comisiei de muncă care prevedea pensionarea femeilor la 63 de ani, iar a bărbaţilor la 65.  De altfel, potrivit stenogramei şedinţei, inclusiv deputaţii UDMR i-au atras atenţia lui Anastase că a greşit ordinea. La presiunea opoziţiei, Anastase a acceptat să se voteze amendamentul comisiei, care a fost adoptat. Salvarea arcului guvernamental a venit din partea lui Marton Arpad care a spus că deputaţii nu au ştiut exact ce au votat şi i-a recomandat lui Anastase să “meargă pe o clarificare a votului, nu pentru alta, dar să nu existe altfel de interpretări”. După o pauză de consultări, preşedinta Camerei a decis reluarea votului pe amendamentul comisiei, decizie ce a provocat proteste din sală. După ce s-a decis că votul pe amendament trebuie reluat, amendamentul comisiei a fost respins. La final, a fost supusă varianta Guvernului (egalizarea vârstei de pensionare), care a întrunit 109 de voturi pentru,  75 împotrivă şi 11 abţineri, cifre contestate de opoziţie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns