Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bolojan va face ceea ce trebuie să facă orice reformator

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Toartă lumea se întreabă ce va face președintele interimar Ilie Bolojan în cele o sută de zile cât va ocupa cea mai înaltă funcție în stat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sigur va face ceea ce a mai făcut și ceea ce face SUA și Uniunea Europeană: reducerea cheltuielilor prin restructurarea statului. În Statele Unite Elon Musk are mână liberă să “eviscereze” instituțiile guvernamentale. Comisarul economic Valdis Dombrovskis a fost însărcinat de conducerea UE, de Comisia Europeană, să ia drujba și să reducă birocrația prin simplificarea mai multor legi ale UE.

Comisia Europeană estimează costurile birocrației la 150 de miliarde de euro, bani colectați de la întreprinderile mici și mijlocii. Până în anul 2029 se estimează că valoarea va scădea la 37,5 miliarde de euro.

Prin regula de trei simplă se poate calcula cu cât trebuie să scadă cheltuielile statului român în următorii trei, patru ani. În cele trei luni cât va sta în fruntea statului Ilie Bolojan va trasa liniile ce trebuie urmate. Și dacă va face o mică curățenie la Cotroceni, așa cum a făcut în Bihor, așa cum a început să facă la Senat, și tot este ceva.

Dacă Donald Trump, dar și Von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și-au făcut din reducerea birocrației o prioritate absolută, asta trebuie să facă și România. Asta presupune legi noi, reguli noi. Pentru asta trebuie analizat fiecare minister, fiecare instituție de stat, oricât de mică și insignifiantă pare.

Un simplu salariat la stat care ia salariul minim, dar în fond nu face nimic, costă într-un an circa 5000 de euro, În zece ani pentru un funcționar inutil la stat se adună circa 50 000 de euro, înmulțit cu câteva zeci de mii de astfel de cazuri suma adunată este exorbitantă. Cam așa gândește un reformator. La fel gândește reformatorul Ilie Bolojan.

Așa gândește Elon Musk miliardarul pus de Donald Trump să reducă aparatul guvernamental al SUA. Același obiectiv în au cei 27 de comisari europeni care s-au angajat personal să reducă birocrația prin restructurarea domeniilor de care răspund. Același lucru trebuie să-l facă fiecare ministru. La ministerul Mediului a început restructurarea, de sus în jos. Evident, salariații protestează. După ce ministrul PNL Mircea Fechet a făcut cunoscute cele 17 sporuri, inclusiv unul de 25% introdus în noul cod silvic, cum să mai aplaude oamenii reformele propuse de noul guvern?

Peste 100 de oameni de la Romsilva s-au reangajat după ce s-au pensionat. Câte cazuri de acest fel sunt la nivel național? Toate acestea trebuie să devină publice. La primării, la consilii județene, sunt mii de foști lucrători reangajați din rândul  foștilor lucrători SRI și polițiști trecuți în rezervă.

S-a ajuns atât de departe cu depravarea din instituțiile publice încât a început să se vorbească despre “eșecul statului”. Productivitatea scăzută a autorităților, puterea de obstrucție a reformării administrațiilor publice este o problemă generalizată, globală.
Toată lumea îl admiră pe Donald Trump, dar fără să vadă că Elon Musk taie cu bisturiul în aparatul guvernamental incapabil să se reinventeze pentru a redeveni rentabil.

Până la urmă, pornind de la analiza cheltuielilor făcute de administrația fostului președinte Iohannis se va vorbi în mod deschis despre eșecul statului pornit chiar de sus, de la șeful statului.

În această perioadă statul pur și simplu este copleșit de ascensiunea partidelor anti-sistem. Numai că liderii populiști, de la Călin Georgescu la George Simion, de la Diana Șoșoacă la ambițiosul Victor Ponta, nu cer reducerea aparatului de stat, nu protestează împotriva numărului mare de salariați de stat. De ce? Pentru că nu urmăresc decât să obțină voturi.

Nu partidele în sine se fac vinovate de starea actuală, ci statul leneș pe care politicienii l-au dezvoltat de la mandat la mandat prin adăugarea de noi și noi angajați. Pierderea încrederii în instituția statului este mai periculoasă decât pierderea încrederii într-un politician. Politicianul poate fi eliminat, dar statul este o construcție bazată pe legi. Un drept odată câștigat nu poate fi luat înapoi. Deci nu se poate face nimic.

Statul este atât de deteriorat încât acoperirea unei găuri în acoperiș sau înlocuirea unui perete plin de igrasie nu sunt reparații suficiente pentru a face întregul mecanism statal funcțional.  Acest lucru se așteaptă din partea reformatorilor. Iar deocamdată iese în evidență doar Ilie Bolojan în fruntea unei echipe destul de mică.

De ce Marcel Ciolacu nu-și arată latura reformistă? Din moment ce nu mai candidează primul ministru ar putea fi mai combativ în direcția restructurărilor necesare. Altfel, țara dă faliment.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Femeile în politică

Asculta acest articol Cadou de 8 Martie. Dintre femeile intrate în politică Gabriela Firea a primit cel mai semnificativ cadou

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Un personaj plin de secrete

Transpirat, vădit emoționat, grăbit să iasă din pădurea de microfoane, fostul director al SRI, numit de Traian Băsescu la propunerea PSD, ieșind de la comisia de control al SRI, a mai apucat să lanseze două săgeți spre două ținte distincte: una spre Liviu Dragnea, alta spre Victor Ponta.