Image 1
Image 2
Acasa

BANI LOCALI

Bugetul municipiului Satu Mare este de 586 milioane lei

Luni 5 februarie, consilierii municipiului Satu Mare au fost convocaţi în şedinţă extraordinară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe ordinea de zi au fost propuse patru proiecte de hotărâri toate fiind referitoare la proiecte de buget pentru anul în curs precum:
Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2024; Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al instituţiilor publice, finanţate integral sau parţial din venituri proprii, subordonate Consiliului Local Satu Mare, pe anul 2024; Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului creditelor interne al Municipiului Satu Mare pe anul 2024 şi Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului fondurilor externe nerambursabile al Municipiului Satu Mare pe anul 2024.

 

La convocarea primarului de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, au răspuns doar 18 din cei 23 de consilieri municipali.
Preşedinta de şedinţă Cristina Tămăşan Ilieş, după ce s-a făcut prezenţa, a declarat şedinţa statutară, anunţând deschiderea lucrărilor.

 

A fost consultat primarul dacă mai sunt de făcut completări şi/sau modificări ale ordinei de zi. Nu s-au făcut modificări, ordinea de zi transmisă iniţial consilieri municipali, a fost votată cu unanimitate.

 

Dacă după dezbaterile în comisiile de specialitate ale Consiliului municipal, acolo unde au avut loc o serie de dezbateri aprinse şi chiar au fost formulate propuneri, se credea că în plen, lucrurile se vor derula într-o anume normalitate, fiind vorba doar despre procedura de vot. N-a fost să fie.

 

 

După dezaterile pe comisii, câţiva consilieri PNL şi USR, au formulat o listă de peste 20 de amendamente, fapt ce a complicat lucrurile, fiind ulterior necesare clarificări în plen.

 

 

Dezbateri contradictorii pe amendamentele propuse de PNL și USR

 

 

După citirea enunţului proiectului de hotărâre privind aprobarea Bugetului local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2024, au început dezbaterile contradictorii. Au luat cuvântul consilierii: Victor Cernea – PNL, Ciprian Crăciun PSD, Piller Adrian Radu, Ligia Golban – USR, Szocs Peter – UDMR, Stefan Ressler – UDMR, Adrian Ghiarfaş – PNL, nu în ultimul rând, primarul Kereskenyi Gabor. Discuţiile s-au purtat în fapt pe cele peste 20 de amendamente propuse de Victor Cernea şi consilierii USR. S-a discutat mult în contradictoriu.

 

Preşedinta de şedinţă Cristina Tămăşan Ilieş, pentru a înlătura orice suspiciune, a citit în plen cele peste 20 de amendamente despre care facem vorbire, printre care s-au numărat: introducerea reţelei de gaze naturale în cartierul Sătmărel; lucrări de întreţinere a drumurilor în Sătmărel; înlocuirea de echipamente din incinta terenurilor de joacă; amplasarea de şezlonguri stradale; amenajarea de parcări pentru biciclete; asigurarea de fonduri pentru material didactic în şcoli; implementarea unui proiect pilot în cartierele Micro 16 şi Micro 17 privind amplasarea pe blocuri a panourilor fotovoltaice; amenajarea/reamenjarea prin grija primăriei a spaţiilor verzi din jurul blocurilor; amplasarea de staţii de autobus cu acoperiş verde; amplasarea în parcuri a coşurilor pentru colectarea selectivă a deşeurilor; alocarea de fonduri pentru achiziţionarea de material didactic în şcoli ş.a.

 

Fiecare dintre propuneri a fost citită în plen şi supusă votului consilieriilor. După vot, concluzia a fost că, cele peset 20 de propuneri/amendamente dintre care am menţionat câteva, au fost respinse cu 14 voturi împotrivă şi doar 4 voturi pentru. S-a reproşat iniţiatorilor celor peste 20 de amendamente depuse după ce proiectele de bugete au fost dezbătute în comisii, că nu a fost indicată sursa de finanţare pentru propunerile formulate, iar aceste propuneri nu au fost formulate în timp util, atunci când reprezentanţii grupurilor politice au fost invitaţi la dezbateri.

 

Pentru anumite clarificări, primarul Kereskenyi a intervenit la câteva dintre propunerile respinse de consilieri. El a subliniat faptul că, iniţiatorii celor peste 20 de propuneri fac o confuzie între materialele didactice din şcoli şi consumabile. Pentru material didactic, pentru achiziţia de mobilier, dotarea laboratoarelor, au fost alocate, spunea primarul Kereskenyi, peste 42 de milioane de lei. În intervenţia sa, administratorul public al municipiului Satu Mare – Masculic Csaba, a informat consilierii că sunt alocate peste 10 milioane de lei, care se vor folosi pentru achiziţionarea de material dendrologic şi refacere spaţii verzi, fără a fi necesare ale propuneri suplimentare. Important este ca cetăţenii să înţeleagă faptul că şi ei trebuie să se implice în întreţinerea spaţiilor verzi din vecinătatea blocurilor. Consilierii Victor Cernea, Sinai Annamaria, Piller Adrian Radu, Ligia Golban – USR, au fost apostrofaţi ca fiind populişti, lansând anumite idei de proiecte care sunt cuprinse în buget ş.a.

 

La finalul disputelor şi luărilor de cuvânt, preşedinta de şedinţă a supus la vot în ordine, proiectele de hotărâri propuse pe ordinea de zi. Cu 18 voturi pentru şi patru împotrivă, aşa cum se anticipa, au fost votate toate proiectele de hotărâri privind bugetele supuse dezbaterilor. În plen, aşa cum am consemnat, doar Proiectul de hotărâre privind aprobarea Bugetului local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2024, a suscitat interes la dezbateri.

 

În loc de conluzie, merită subliniat faptul că, Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pentru anul 2024 este de 586.435.294 de lei, unul destul de mare, aşa cum a subliniat primarul Kereskenyi, fiind în principal canalizat pentru investiţii, pentru care se alocă 277.356.677 lei. Lipsesc sume însemnate de la toate primăriile, a subliniat primarul Kereskenyi, ca urmare a unor decizii luate de Guvern în luna decembrie.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Județul Satu Mare a scăpat de pesta porcină africană

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns