Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTOARE CREȘTINĂ

Buna Vestire: O Sărbătoare Semnificativă pentru Creștini și Semnificația Ei

Buna Vestire: O Sărbătoare Semnificativă pentru Creștini și Semnificația Ei
Un simbol mai puțin cunoscut al Bunei Vestiri a fost folosit de diverse mișcări istorice, inclusiv de Mafia italiană și Mișcarea Legionară din România
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

 

Buna Vestire, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenia, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. Această zi marchează începutul perioadei de nouă luni care duc la Nașterea Domnului, pe 25 decembrie.

 

 

Buna Vestire – Deschiderea Ciclului Sărbătorilor Hristice

 

Hristos este sărbătorit prin numeroase festivități religioase în calendarul creștin, iar Buna Vestire deschide acest ciclu de sărbători. Fecioara Maria, considerată de către Sfinții Ioachim și Ana un dar divin, a fost dedicată de părinții ei comunității religioase. De asemenea, catolicii cred că Maria a fost concepută divin, la fel ca și Fiul său, Hristos. Această doctrină, cunoscută sub numele de „Immacolata Concezione”, a fost stabilită de Papa Pius IX în 1854.

 

 

Arhanghelul Gavril i-a vestit Mariei, ca mesager al Domnului și al îngerilor, că va naște Fiul lui Dumnezeu, pentru că „a găsit har în fața Domnului”. Maria, uimită de veste, s-a temut de judecățile lumii, dar Arhanghelul a liniștit-o. Astfel, a început o perioadă de mari evenimente religioase care continuă cu Nașterea, Circumcizia, Botezul, Salvarea de mânia lui Irod, Schimbarea la Față, Patimile, Crucificarea și Învierea Domnului.

 

 

Buna Vestire și Întâlnirea Mariei cu Elisaveta

 

După vestirea îngerului, Maica Domnului a mers să o viziteze pe Elisaveta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezătorul. Când a ajuns în fața acesteia, pruncul din pântecele lui Elisaveta a săltat de bucurie, recunoscând prezența Mântuitorului. Aceasta a fost prima minune a lui Hristos, chiar înainte de nașterea sa. Se consideră că Ioan Botezătorul a primit la acel moment porunca divină de a fi Înainte Mergătorul Domnului.

 

 

Iosif Tâmplarul – Tutorele Mariei

 

Iosif, omul care i-a fost tutore Mariei, a fost cel care a adus-o în casa sa din Nazareth după dispariția părinților acesteia. Conform Tradiției, aici Maria a primit Buna Vestire. Deși unii neoprotestanți și susținători ai teoriilor senzaționaliste susțin că Iosif ar fi fost soțul Mariei, adevărul este că nu a existat o legătură de familie între cei doi. Iosif se temea ca nu cumva să fie acuzat de desfrânare pentru faptul că nu era căsătorit cu Maria, dar Arhanghelul Gavril i-a adus liniștea, convins să urmeze voia divină. Astfel, Buna Vestire marchează și începutul lucrării lui Iosif în viața Mariei.

 

 

Iosif, din seminția lui David, a fost ales nu întâmplător. El a fost cel care a dus-o pe Maria la Bethlehem pentru recensământul obligatoriu, acolo unde s-a născut Hristos. Conform tradițiilor, Iosif ar fi lucrat cu lemnul, iar unii spun că lemnul pe care l-a folosit pentru lucrările sale provine din același copac care a dat lemnul Crucii pe care Hristos a fost răstignit.

 

 

Obiceiuri și Simboluri în Ziua Bunei Vestiri

 

Pe 25 martie, ziua Bunei Vestiri, creștinii consumă pește, simbol al creștinismului. În timpul vieții Sale, Hristos a hrănit mulțimile cu pește și pâine, iar după Înviere, i-a hrănit pe Apostoli cu pește. În greaca veche, cuvântul „ichtys” însemna pește și reprezenta acronimul „Iisus Hristos Teou Uios Soter” – „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”. Peștele, astfel, a devenit un simbol al credinței creștine.

 

 

De asemenea, termenul „Evangheliai” (care în greaca veche înseamnă „Buna Vestire”) a fost folosit pentru a desemna textele scrise de Apostoli despre viața lui Hristos, iar cele patru Evanghelii formează „Tetravangheliarul” sau „bunele vestiri”.

 

 

Simbolismul Bunei Vestiri în Diverse Mișcări

 

Un simbol mai puțin cunoscut al Bunei Vestiri a fost folosit de diverse mișcări istorice, inclusiv de Mafia italiană și Mișcarea Legionară din România. Mafia italiană considera Buna Vestire ca fiind patroana sa, iar în cadrul ritualurilor de admitere a unui nou membru, acesta depunea jurământul în fața unei imagini a Bunei Vestiri. În Mișcarea Legionară, acest simbol a fost utilizat ca parte a gradului de „Comandant al Bunei Vestiri”, iar Mihail Manoilescu a fondat un oficios legionar intitulat „Buna Vestire”.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*