Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Polii infantilismului se inversează din diverse motive. Astfel, unii indivizii se maturizează rapid, ca și cum s-ar naște bătrâni, în timp ce alții își prelungesc copilăria până dincolo de vârsta maturității. Una dintre armele politice preferate aflate în arsenalul președintelui Băsescu este imaturitatea și infantilismul. Când vrea să-și desființeze un adversar Traian Băsescu îl face imatur sau infantil. S-a bucurat de aceste aprecieri în special Victor Ponta, dar și Crin Antonescu. Iată că summitul de la București, la care sunt puși față în față primul ministru al Chinei și premierii din 16 țări din Europa Centrală și de Est, i-a oferit lui Traian Băsescu prilejul de a se da în stambă, cum s-ar zice. Nici mai mult nici mai puțin, președintele a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a |ării exact în ziua ședinței summitului economic și comercial. La ora 15. Ca un copil mofturos, nu s-a sinchisit de oaspeți, de programul unor astfel de întâlniri stabilit la minut. Premierul Ponta nu a participat. Ședința a durat 15 minute. Au fost aprobate bugetele SRI și SIE.

Dar să ne imaginăm că în acel sfert de oră s-ar fi întâmplat un act terorist, un atentat. :efii SRI și SIE în loc să se ocupe de siguranța și securitatea demnitarilor străini se aflau în plină ședință. Bine că nu s-a întâmplat o nenorocire că ne făceam de râs în toată lumea.

Supărarea președintelui este motivată. Se pare că a fost total ignorat, nefiind invitat la nicio manifestare. Tratat cu indiferență, a reacționat în felul său. A minimalizat întâlnirea, la o conferință premergătoare summitului. A luat peste picior promisiunile Chinei. În schimb premierul chinez a lăudat performanțele economice ale României, considerând-o un pilon al Europei Centrale și de Est. Acest lucru înseamnă deschiderea unor canale de finanțare, România fiind una din locațiile preferate. China are și o linie de credit specială, pentru firmele private.

Potențialul Chinei este dincolo de orice dubiu. Se află în plin proces de expansiune economică și comercială. Oferta de cooperare este generoasă. |ările est și central europene duc o acută lipsă de investiții. Europa cu două viteze le-a conferit un statut de țări secundare. UE dă cu o mână, însă vrea să ia cu două. De pildă României i-a impus un deficit bugetar de 2,2% în vreme ce Franța urcă la peste patru procente. Este și motivul pentru care investițiile chineze nu vor fi fără garanție de stat, pentru a fenta limita deficitului.

Ne întrebăm dacă România a mai avut o asemenea șansă. Exemplul este la îndemâna oricui. Fondurile europene, de miliarde de euro, stau la dispoziția României de ani de zile. Nu ne-am dovedit capabili să le accesăm. În mare parte din vina birocrației, dar și din cauza corupției. În China pedeapsa cu moartea este în vigoare și se aplică și pentru corupție. Capitalul chinez fiind de stat, în eventualitatea demarării investițiilor va fi interesant de văzut cum se va comporta partea română, atât de obișnuită cu șpaga.

Important este, totuși, să se realizeze ceva din aceste promisiuni. Premierul este optimist. Premierul Chinei a dat dovadă de o deschidere fără precedent. Ar putea cineva obstrucționa colaborarea foarte promițătoare dintre cele două țări? China vede România ca pe viitorul tigru al Europei. Ce ar putea sta în calea acestei ascensiunii fără precedent? Doar noi înșine.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)