Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Calcule pentru prezidențiale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mircea Geoană nu este în postura de a da sfaturi pentru desemnarea unui candidat la președinție. A avut prima șansă în 2009, dar a pierdut în fața lui Traian Băsescu ca un novice. Prea sigur pe sine, nu a luat în serios competiția cu unul dintre cei mai experimentați politicieni. A confundat prea devreme poziția sa de candidat la președinție cu funcția efectivă de președinte. Avea toate avanatejele, însă a pierdut ca fraierul. Este clar că nu va avea o a doua șansă. Experiența însă este de partea lui. Din această postură îndeamnă PSD să aibă un candidat la prezidențialele din 2014. Evident, încalcă protocolul USL, însă exprimă dorința multor pesediști care vor să aibă un președinte din rândul lor.

Victor Ponta, în ciuda divergențelor dintre PSD și PNL, îl consideră în continuare pe Crin Antonescu candidatul USL. Din moment ce USL nu s-a desființat, este normal să aibă această atitudine. Ce variante poate lua în calcul? Este posibil să considere că nu a sosit momentul pentru ca PSD să joace cu cărțile pe față. O amânare în luarea unei decizii este în favoarea PSD. Poate că Victor Ponta pune în balanță cele două funcții și încă nu s-a decis pentru cea de prim ministru sau de președinte. În sfârșit, este posibil să fi ajuns la concluzia că PSD nu poate câștiga președinția în situația în care Crin Antonescu va fi candidatul PNL, nu al USL.

Pentru această ultimă variantă, PSD trebuie să scoată din arhivă datele campaniei prezidențiale din 2004 și să tragă cu ochiul și la alegerile din 2009. În 2004, ca urmare a polarizării electoratului, candidatul stângii a pierdut. În turul doi, la toate alegerile, electoratul optează pentru stânga sau pentru dreapta. Siguranța cu care Crin Antonescu se prezintă ca viitor președinte vine în urma unor calcule. Dacă va rămâne candidatul USL votul, ca la parlamentarele și localele din 2012, va fi politic și poate câștiga din primul tur. Este adevărat că electoratul PSD acum cârtește, dar în 2014 nu va avea de ales și va pune cuminte ștampila pe candidatul USL.

Situația se complică în cazul în care Antonescu va fi doar candidatul PNL. Totul este să intre în turul doi. Față în față cu candidatul PSD, pentru PNL vital va fi să obțină sprijinul partidelor de dreapta, să adune într-un singur coș voturile electoratului de dreapta. În concluzie, PSD riscă enorm cu un candidat prezidențial propriu.

Este adevărat că nici liberalilor nu le va fi ușor să se reintegreze dreptei politice, dar nu au de ales în cazul în care PSD nu-l sprijină pe Crin Antonescu.

O eventuală victorie a lui Antonescu fără PSD îi va trimite automat pe social democrați în opoziție. Nu întâmplător la ultima ședință a PNL, Crin Antonescu spunea că nu așteaptă nicio garanție de la PSD. El știe foarte bine că PSD își cunoaște propriile limite. La prezidențiale, după doi ani de guvernare, imaginea lui Victor Ponta, ca și a guvernului său, va fi ușor erodată și nu va putea realiza un scor de peste 50% decât alături de un aliat substanțial. Dreapta fărâmițată acum, își va strânge rândurile în jurul celui mai bine plasat candidat. Acela, în acest moment, se presupune că va fi Crin Antonescu. Dar până la toamna viitoare se pot schimba multe, se pot realiza noi alianțe greu de prevăzut. Așa cum se prezintă azi lucrurile, Antonescu are un ușor avantaj, permițându-și să joace rolul unui candidat care nu este neapărat dependent de PSD. Dacă USL merge mai departe, cu atât mai bine pentru candidatul liberal.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns