Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Campania, între strategii și stratageme

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În această perioadă fiecare candidat, indiferent că este al unui partid sau este independent, face cam ce-i trece prin cap. Nu se vede schița unui plan bine gândit, a unei strategii coerente.

Scena politică, dominată de haos, este împărțită pe felii multicolore, fără o direcție clară.

Ce vrea președintele Klaus Iohannis? Ceea ce a vrut de la începutul mandatului său: să cadă guvernul PSD.

Ce vrea candidatul Viorica Dăncilă? Ce a vrut dintotdeauna PSD, să rămână la guvernare cu orice preț.
Mai puțin încadrabile într-un tipar sunt acțiunile candidatului USR. Dan Barna pregătește candidații partidului pentru alegerile locale. Nicușor Dan s-a oferit să candideze pentru funcția de primar general al Capitalei. Recent s-a stabilit candidatul USR pentru Primăria Constanța.

Deși alegerea primarilor se va face într-un singur tur, USR nu așteaptă să facă alianțe cu alte partide, în special cu PNL, pentru a reuși să-i învingă pe primarii PSD, bine fixați pe funcții.

Să fie asta o strategie sau o stratagemă? Șiretlicurile se poartă într-o precampanie, dar în campania propriu-zisă contează strategia.

Din păcate pentru frumusețea unei campanii în care se alege cel mai important om din stat, moțiunea de cenzură deturnează însăși sensul unei competiții individuale.

Nu se discută despre ce a făcut sau nu a făcut președintele care își încheie mandatul, nici despre ce ar putea face mai bine în al doilea mandat. Nu se discută despre un posibil contracandidat mai bun decât președintele în funcție. Dimpotrivă, se toacă toți, mărunt, mărunt, încât nu rămân decât niște indivizi banali, plini de defecte mult exagerate.

Nu s-a creat, încă, nici spiritul de competiție, astfel că interesul populației pare să fie destul de scăzut față de toți candidații. Pentru votul prin corespondență s-au înscris un număr extrem de mic în raport cu milioanele de români care muncesc în străinătate.

Cu toate acestea se estimează că va fi o prezență la vot foarte mare. Se induce ideea, și asta ține de o stratagemă, că Iohannis ar putea câștiga dintr-un singur tur. Acest lucru este de natură să demobilizeze electoratul celorlalte partide, în special al PSD-ului și USR-ului.

Cele mai mari șanse de a intra în turul doi le au candidații PSD și USR. Ajunsă în competiție directă cu Iohannis, Viorica Dăncilă pare o pradă ușoară. În schimb, dacă în turul doi se confruntă doi candidați ai dreptei, Iohannis și Barna, lucrurile pot lua o întorsătură în defavoarea candidatului PNL. Toate partidele, poate cu excepția PMP, vor recomanda electoratului să voteze “răul cel mai mic”. După situația de acum, nu Iohannis este “răul cel mai mic”, ci Dan Barna.

Salvarea lui Klaus Iohannis, într-o astfel de situație, stă în electoratul care nu se lasă manipulat de partide. În orice caz, electoratul PSD, aproape disprețuit de Iohannis, nu-l va vota în nicio situație. La fel, electoratul ALDE și Pro România, respectiv al independentului Mircea Diaconu.

Până și electoratul UDMR stă la îndoială. În fond, președintele Iohannis nu a făcut nimic special pentru comunitatea maghiară. Dimpotrivă, Kelemen Hunor s-a plâns adesea de atitudinea președintelui.

Prin urmare, jocurile încă nu sunt făcute. Sunt deschise toate porțile pentru orice tip de alianțe, ca și pentru orice război. Însăși impresia de haos de pe scena politică lasă loc la orice posibilitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)