Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Victor Ponta a cerut parlamentului să se reunească şi să voteze o rezoluţie care să-i dea preşedintelui un mandat pentru şedinţa Consiliului Europei a şefilor de guvern din UE. Şedinţa Parlamentului României a fost anunţată pentru ora 13. La ora 12.30 preşedintele Băsescu a anunţat că face declaraţii. Este clar că vrea să fie cu un pas în faţă, aşa cum se întâmplă în campaniile electorale. Competitorii se urmăresc pas cu pas, fiecare căutând să fie în faţa celuilalt.

Este un fel de demonstraţie şi contra-demonstraţie, cum erau pe la începuturile vieţii democratice, în anii ’90.
Traian Băsescu, fie că îi place sau nu cum se prezintă  în acest moment PDL-ul, se vede obligat să-i sară în ajutor. Fără o forţă politică alături, preşedintele nu mai are nicio putere. Încet, rând pe rând, sunt schimbaţi şi şefii instituţiilor fideli, dintr-un motiv sau altul, preşedintelui. Vor fi decapitate în primul rând personajele pro-Băsescu aflate în funcţii-cheie.

Pierzând pârghie după pârghie, Traian Băsescu trebuie să inventeze o modalitate de a rămâne în atenţia opiniei publice. În aceste zile se prezintă ca un bun cunoscător a chichiţelor din spatele bugetului UE. Nu-l lasă pe premierul Ponta să meargă la Bruxelles, pentru că este printre ultimele atribuţii pe care şi le poate asuma.

Fiind atât de izolat, fără nicio influenţă asupra guvernului, fără o majoritate în parlament, nu-i rămâne de făcut decât gesturi simbolice. I s-au tăiat toate legăturile spre Executiv, în condiţiile în care instituţia prezidenţială este parte a Executivului. Deci trebuie să-l înţelegem de ce a ţinut atât de mult să meargă el la Bruxelles.

Preşedintele se leagă, nu fără un interes de ordin electoral, de VETO-ul propus de Victor Ponta. Premierul a declarat că dacă UE nu ne repartizează banii ce ni se cuvin, România va apela la dreptul de a se opune. Intuind că propunerea lui Victor Ponta devine tot mai populară, preşedintele a cotit uşor, declarându-se şi el nemulţumit de bugetul propus de Comisie. Nimeni nu este mulţumit, este adevărat, dar România este una dintre cele mai nedreptăţite ţări din UE. Este cazul ca România să fie mai fermă.

Fără să aibă o mare putere de convingere, Traian Băsescu are în principiu dreptate. În acelaşi timp lasă impresia că a făcut prea multe compromisuri cu marile puteri, comportându-se ca un vasal al doamnei Angela Merkel, cancelara Germaniei. Victor Ponta începe să înţeleagă mecanismele economico-financiare ale UE şi poate purta o discuţie aplicată pe acest subiect.

Deseori este mai convingător decât Traian Băsescu. În vreme ce preşedintele a lăsat să se înţeleagă că la negocieri se poartă discuţii secrete, oculte chiar, premierul Ponta merge pe transparenţă, prezentând mai multe cifre, încercând să intre mai în profunzime în problemele ce ţin de sumele alocate României din bugetul UE.

Ieri s-a văzut cât se poate de clar că preşedintele este în campanie electorală şi merge pas la pas cu contracandidaţii ARD. S-a străduit să apară în faţa opiniei publice simultan cu şedinţa Parlamentului şi declaraţiile premierului Ponta. De fapt a şi spus că este în campanie electorală pentru că există. Mai precis, pentru că este om politic.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Câte ceva despre putere

Asculta acest articol Despre consolidarea puterii există o întreagă literatură. Despre modalitățile folosite se scrie cu predilecție despre dictatori. Modele