
Revelionul este o sărbătoare așteptată cu nerăbdare de români, dar este un obicei destul de recent în tradiția românească. Acesta a fost introdus în cultura românească acum aproximativ 60 de ani, în perioada comunistă, și a fost adoptat dintr-o modă de sorginte franțuzească, care la început era accesibilă doar familiilor boierești.
Până atunci, românii nu sărbătoreau Revelionul așa cum este cunoscut astăzi. În trecut, 1 ianuarie era marcat de sărbătorile religioase, precum Sfântul Vasile și Boboteaza, evenimente profund legate de credința ortodoxă, care nu aveau nicio legătură cu petrecerile de Anul Nou.
Astăzi, însă, Revelionul este o petrecere la care toți românii participă cu entuziasm, fiind un prilej de bucurie, distracție și reunire cu familia și prietenii. Mulți dintre ei cheltuiesc sume mari pentru a organiza sau a lua parte la petreceri de Revelion. De asemenea, aceste evenimente sunt televizat în fiecare an și sunt adesea însoțite de prezența vedetelor din showbiz.
Deși Revelionul face parte acum din tradițiile românești, este important de menționat că acest obicei are o origine franceză, datând din secolul al XVI-lea, și coincide cu schimbarea datei de început a anului la 1 ianuarie, stabilită de Papa Grigore al XIII-lea. Inițial, acest obicei avea loc în jurul Crăciunului, iar cuplurile tinere dansau, mâncau și beau pentru a sărbători Nașterea Domnului. După stabilirea datei de 1 ianuarie ca început al anului, francezii au mutat Revelionul la noaptea de 31 decembrie, iar obiceiul s-a răspândit treptat în Europa de Vest.
Înainte ca românii să adopte acest obicei, Revelionul era o sărbătoare religioasă în Franța, denumită „reveille”, care însemna „trezire” sau „a sta treaz”. La început, această sărbătoare se desfășura în biserici, unde oamenii stăteau toată noaptea în jurul unui leagăn simbolic al Nașterii lui Isus, cântând și dansând. De-a lungul timpului, au început să fie permise mese și băuturi pentru a susține energia și entuziasmul celor care participau. Astfel, „revelionul de Crăciun” a fost însoțit de mâncare și băutură din abundență, iar acest obicei a ajuns în curând să fie asociat cu noaptea de 31 decembrie.
În România, cuvântul „revelion” nu era cunoscut până la adoptarea acestui obicei în perioada comunistă. În acea perioadă, românii sărbătoreau doar zilele religioase importante din perioada iernii, dar, treptat, obiceiul revelionului s-a impus și a devenit o tradiție națională.
Fii primul care comentează