Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PREGĂTIRE SPIRITUALĂ

Când începe Postul Paștelui și ce alimente sunt permise în Săptămâna Albă

Când începe Postul Paștelui și ce alimente sunt permise în Săptămâna Albă
Peștele este considerat un simbol creștin, fiind menționat în relatările biblice despre Iisus, care ar fi consumat pește fript după Înviere
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Postul Paștelui, cel mai lung și sever post din calendarul ortodox, are rolul de a pregăti credincioșii pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În anul 2025, Paștele ortodox va fi celebrat pe 20 aprilie, iar perioada de post începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie.

 

 

Ce este Săptămâna Albă și ce se consumă în această perioadă

 

Înainte de intrarea în post, credincioșii sunt treptat pregătiți să renunțe la alimentele de origine animală. Pe 23 februarie 2025 se lasă sec de carne, marcând ultima zi în care consumul de carne este permis. Începând cu 24 februarie, începe Săptămâna Albă, perioadă în care se pot consuma produse lactate, ouă și brânzeturi, însă fără carne. Aceasta se încheie pe 2 martie, urmând ca pe 3 martie să înceapă postul propriu-zis.

 

 

Dezlegările la pește în Postul Paștelui 2025

 

Deși Postul Paștelui presupune abstinență de la carne, ouă și lactate, Biserica oferă două zile de dezlegare la pește:

 

 

25 martie – Buna Vestire

 

13 aprilie – Duminica Floriilor

 

 

Peștele este considerat un simbol creștin, fiind menționat în relatările biblice despre Iisus, care ar fi consumat pește fript după Înviere. În plus, dincolo de semnificațiile religioase, medicii recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, datorită beneficiilor sale nutriționale. Totuși, este importantă alegerea unor specii sigure, din cauza poluării apelor și riscului de contaminare cu mercur.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*