Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Când ziua este egală cu noaptea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Aşteptat cu mare interes în prima parte a anului, apoi aproape ignorat, Consiliul Naţional al PSD se întâmplă să aibă loc când ziua este egală cu noaptea. Ieri, 20 martie, românii au avut şansa să vadă o eclipsă parţială de soare. De data aceasta nimeni nu este vinovat că trei sferturi din România a fost cuprinsă de întuneric în plină zi, nici măcar guvernul. Eclipsat de Klaus Iohannis, în ciuda freneziei pe care o afişează, Victor Ponta este un politician aflat la răscruce de drumuri. Guvernul pe care îl conduce are rezultate bune, dar el nu este considerat un prim ministru foarte, foarte bun. Se iau măsuri de reformă, cum ar fi Codul Fiscal, dar nimeni nu-i atribuie meritul premierului.


Victor Ponta nu culege roadele muncii sale, iar PSD nu reuşeşte să convingă că  are voinţa politică de a schimba lucrurile în bine. Pe scurt, social democraţii au şi acum aceeaşi problemă de imagine ca pe vremea Guvernului Năstase. Că s-au făcut progrese în timp nu se poate contesta. Partidul s-a reformat în bună parte. Nu îndeajuns ca să poată sta alături de formaţiunile de stânga europene, dar nu este nici atât de mult rămas în urmă încât să nu fie competitiv. Oameni ca Vanghelie, dar şi suspecţi de corupţie cu ştaif ca fostul ministru Vâlcov. Menţin PSD-ul în zona partidelor corupte prin definiţie. De ani de zile liderii partidului se întreabă ce este de făcut? Mircea Geoană a demarat o amplă acţiune de reformare şi restructurare, dar la final Mircea Geoană a rămas în echipă cu Marian Vanghelie. Asta spune tot.
Sub conducerea lui Victor Ponta s-au făcut paşi înainte. PSD a ieşit din izolare. A făcut o alianţă de succes cu PNL, a câştigat alegerile cu un scor istoric, dar minunea numită USL nu a ţinut decât o jumătate de mandat. Rezultatele mari de la localele şi parlamentarele din 2012 nu s-au regăsit la alegerile prezidenţiale din 2014. Victor Ponta, într-o competiţie cu un primar de provincie pe care l-a tratat de sus, a pierdut la o distanţă aprecibilă. Partidul a intrat în criză. Această criză declanşată de pierderea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta încearcă să o depăşească PSD azi, cu ocazia lucrărilor Consiliului Naţional.
Între timp au început vaste acţiuni de luptă împotriva corupţiei. DNA nu mai ţine cont de funcţie şi culoarea politică a suspecţilor de corupţie. Sunt luaţi la rând din toate partidele. PSD şi-a dat prinosul său. Nume răsunătoare, oameni influenţi ce păreau intangibili, au dispărut din nomenclatura de partid, nu doar la PSD, ci şi la PNL. Principalele forţe politice sunt în competiţie nu doar pentru accederea la guvernare, ci şi la numărul de penali.  Întrebarea este dacă PSD se decide să se solidarizeze cu anchetaţii sau se leapădă de ei? Această dilemă va trebui să o rezolve azi reperzentanţii social democraţiei, exact când ziua este egală cu noaptea, la echinocţiul de primăvară, Victor Ponta va trebui să ia o decizie crucială, pentru sine şi pentru partid.
Dacă nu va fi decât o întâlnire formală, PSD va continua să oscileze între intenţia declarată de reformare şi realitatea din teren, conservarea unei stări de fapt nesănătoase pentru un partid ce are pretenţia că se modernizează.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

PSD post-moțiune

Asculta acest articol     Niciun aliat. PSD a rămas singur. Niciun alt partid nu s-a antrenat în lupta dintre Liviu

Sigla Informatia Zilei

Debăsescizare contra Pontizare

Asculta acest articol    Fără îndoială “debăsescizarea” despre care vorbește Victor Ponta se referă la scoaterea instituțiilor considerate coercitive de