Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Canicula face victime in randul soferilor care prefera sa mearga cu autoturismele personale in concedii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Politia Romana atentioneaza conducatorii auto care vor sa parcurga cu masinile distante mari intr-un timp mai scurt pentru a ajunge in statiunile de odihna sau pe litoral

Oboseala la volan este un factor determinant care influenteaza gradul de nerespectare a normelor rutiere. Pe fondul temperaturilor ridicate din aceste zile, ea isi poate face aparitia instantaneu in ideea in care este de ajuns o fractiune de secunda, moment in care pot aparea atipirea si, implicit, pierderea controlului vehiculului.

De aceea, la primele semne de oboseala, manifestate prin stare de moleseala, clipire frecventa, incetosarea privirii, soferii trebuie sa intrerupa calatoria, sa parcheze autovehiculul intr-un loc sigur, de preferat o parcare amenajata, iar conducatorul auto sa se odihneasca pana la refacerea totala a capacitatilor psiho-motorii pentru a conduce in siguranta. Persoanele cu afectiuni medicale care pot fi influentate de caldura sunt sfatuite sa renunte la calatorie sau sa o amane pana la terminarea perioadei de canicula. Din cauza intensificarii traficului rutier, in fiecare weekend, mai ales pe rutele catre mare si munte, politia rutiera din cadrul IGPR recomanda turistilor sa porneasca din timp la drum si sa utilizeze si variantele alternative.

A2, DN 22C si DN 3, in atentia politistilor

La fiecare sfarsit de saptamana, Politia Rutiera va actiona pe cele mai importante drumuri cu efective marite si cu aparate de masurare a vitezei dispuse in punctele cu risc crescut de accident. Intrucat se asteapta cresterea semnificativa a numarului de autovehicule pe principala ruta catre litoral, respectiv Autostrada A2 (Bucuresti – Cernavoda) – DN22C (Cernavoda – Medgidia – Murfatlar) si DN3 (Murfatlar – Constanta), Politia Romana reaminteste conducatorilor auto ca circulatia este intrerupta pe DN 22C, in zona Cernavoda, din cauza lucrarilor la podul peste Canalul Dunare – Marea Neagra. Traficul usor este deviat prin municipiul Cernavoda, pe DJ 223C, Cernavoda – Stefan cel Mare, unde se reintra in DN 22C.

Comportamentul agresiv la volan, efect al oboselii

Efectele oboselii la volan pot cauza adevarate tragedii rutiere, lucru care se si intampla, din pacate. Astfel, un prim semn ar fi aparitia involuntara a unor episoade de somn paradoxal de 1-2 secunde, numite microsomn, un alt semn este alterarea timpului de reactie, a deciziei si vederii sau probleme cu memoria pe termen scurt, adica o gandire inceata si neclara. Alti doi factori usor de depistat ar fi scaderea performantei, a vigilentei si a motivatiei, dar si o crestere inexplicabila a comportamentului agresiv la volan. Recunoasterea semnelor de oboseala, dar si masurile preventive sunt extrem de importante. Daca atunci cand sunteti la volan sesizati ca apar dificultati in concentrarea atentiei, in tinerea ochilor deschisi sau a capului ridicat sau aveti vise cu ochii deschisi si aparitia unor ganduri aleatoare sau apare senzatia de nisip in ochi si nevoia repetata de frecare a lor sau incepeti sa conduceti in zig-zag si omiteti semnele sau indicatoarele rutiere, este obligatoriu sa luati pauza de odihna. In medie, o persoana trebuie sa doarma minim 7 h/zi, conform studiilor internationale, situatie care nu este intalnita insa in mod uzual.

Studiile arata ca oboseala la volan se instaleaza in doua intervale orare

Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor din Marea Britanie a examinat activitatea desfasurata de conducatorii auto implicati in accidente rutiere ca urmare a oboselii si au stabilit ca acei conducatori auto care dorm mai putin de 6 ore sau care au perioada de somn intrerupta sunt cu mult mai predispusi la a produce accidente de circulatie din cauza oboselii. Studiile recomanda pentru cei care parcurg distante mari sau pleaca in concedii sa nu conduca pe timpul noptii si dupa-amiaza, deoarece oboseala la volan se instaleaza cu precadere in doua perioade ale zilei, respectiv intre orele 2.00 si 2.59, cand bioritmul si vizibilitatea sunt reduse, si in intervalul 15.00-15.59, cand oboseala acumulata in timpul zilei are mare influenta asupra capacitatii de conducere.

Repriza de somn de 15 minute

Pentru a evita oboseala la volan, trebuie sa constientientizati nivelul de oboseala resimtit si sa nu mai continuati deplasarea decat dupa o pauza de odihna, respectiv o scurta repriza de somn de minim 15 minute. Acest interval de timp este ideal pentru odihna> Planificarea judicioasa a traseelor care se intentioneaza a fi parcurse, etapizandu-le de asa maniera incat dupa minim 100 de km sa fie incluse opriri pentru odihna> Conducerea alternativa, in cazul existentei unui sofer de schimb, astfel incat perioadele de conducere sa poata alterna cu cele de odihna> Evitarea conducerii autovehiculelor pentru o perioada mai mare de 8 ore/zi> Alegerea unor rute care sa mentina treaza atentia in detrimentul drumurilor plictisitoare de tipul autostrazilor< Nu conduceti daca va simtiti obositi> Planificati-va in asa fel calatoriile, incat sa nu parcurgeti intr-o zi mai mult de 300 de kilometri> Este chiar indicat sa opriti din cand in cand, pe parcursul traseului, pentru a va destinde si a va reface fortele> Acordati un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport in comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulati, pentru a putea in orice moment manevra si opri in deplina siguranta autoturismul, daca situatia o impune.

Sfaturi pentru cei care pleaca in concediu cu autoturismul personal

Pe langa confortul oferit de o calatorie cu autoturismul personal, pe traseu pot aparea diferite probleme. Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infractiuni de furt este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi< asigurati-va de buna functionare a autoturismului> stabiliti cu exactitate traseul, prevazand locurile de popas sau de stationare pe timpul noptii> daca traseul este mai lung, e bine sa va cautati cel putin inca un partener de drum pentru a va ajuta le nevoie> alegeti locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate si aflate la vedere> daca doriti sa va odihniti, nu opriti in locuri necunoscute si mai ales izolate> cautati popasurile special amenajate in acest sens> autoturismul nu trebuie parasit daca este incarcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genti, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)> indiferent de perioada pentru care parasiti autovehiculul, nu uitati sa conectati sistemul de alarma> fiti prudenti cand vi se solicita ajutorul> nu luati in masina persoane necunoscute si mai ales pe timpul noptii> cand aveti sau cand vi se semnaleaza vreo defectiune tehnica, luati-va toate masurile de siguranta pe durata remedierii acesteia> daca parasiti autoturismul, chiar si pentru scurt timp, nu lasati cheile in contact, in incuietoarea portierei sau a portbagajului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns