Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂNĂTATEA FEMEILOR

Care este vârsta ideală la care ar trebui făcută prima mamografie?

Care este vârsta ideală la care ar trebui făcută prima mamografie?
Riscul de cancer de sân începe să crească după 40 de ani, așadar, specialiștii americani au început să recomande efectuarea mamografiilor regulate de la această vârstă sau chiar mai devreme, în anumite situații.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Protocoalele anterioare recomandau screeningul mamar prin mamografie începând cu vârsta de 50 de ani.
În România, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor și reprezintă, totodată, principala cauză de mortalitate prin cancer în cazul acestora. La nivelul populației generale, ocupă locul al doilea ca mortalitate, fiind depășit doar de cancerul bronhopulmonar, conform Globocan 2020.

 

Mamografiile de la 40 de ani cresc rata de supraviețuire în cancer

 

Diagnosticul precoce este esențial atunci când vine vorba de cancer. În cazul neoplasmelor mamare, acest lucru e posibil cu ajutorul ecografiilor și mamografiilor periodice. Potrivit celor mai recente recomandări ale U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), toate femeile ar trebui să înceapă să facă mamografii de la 40 de ani, modificând astfel vârsta anterioară recomandată de 50 de ani. Oficialii americani subliniază că această ajustare ar putea crește rata de supraviețuire cu 20%. De asemenea, este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer de sân sau cu alți factori de risc să beneficieze de un plan personalizat de screening. Dr. Carol Mangione, președinte al USPSTF, subliniază importanța screening-ului mamografic în salvarea vieților, menționând că în urma analizei beneficiilor și riscurilor s-a constatat că efectuarea mamografiilor regulate este cea mai echilibrată abordare pentru femeile cu risc mediu.

 

„Realitatea este că, nu știm de ce, dar a crescut numărul femeilor cu vârste între 40 și 50 de ani care dezvoltă cancer mamar. Decizia de a scădea vârsta la care să se înceapă screeningul mamar prin mamografie vine tocmai în urma aceastei constatări,“ a explicat dr. Carol Mangione.
Recomandările includ atât femeile cu risc mediu, cât și pe cele cu antecedente familiale de cancer de sân sau cu sâni denși.
Excepție fac cele cu istoric de cancer mamar, cele cu risc crescut din cauza markerilor genetici, a expunerii la radiații înalte în zona toracică în copilărie sau cele cu istoric de leziuni la biopsiile anterioare, pentru care se recomandă consult medical pentru stabilirea frecvenței screening-ului.
Conform National Comprehensive Cancer Network, femeile ar trebui să fie supuse mai întâi unei evaluări privind riscul de cancer de sân la vârsta de 25 de ani. Ulterior, de la 40 de ani, să se înceapă cu mamografii anuale dacă există un risc mediu de a dezvolta boala.

 

Specialiștii sugerează ca femeile mai prepdispuse să dezvolte cancer mamar, să discute cu medicii depspre posibilitatea examinărilor regulate de la vârsta de 30 de ani. Dr. Nancy Chan, medic la NYU Langone Health, propune o abordare complementară în cazul femeilor cu țesut mamar dens, un factor care face dificilă detectarea tumorilor prin metodele tradiționale, precum mamografia. Specialistul sugerează că integrarea rezonanței magnetice nucleare (RMN) în protocolul de screening ar putea crește substanțial acuratețea detectării cancerului de sân în aceste cazuri.

 

RMN-ul este mai sensibil în identificarea anormalităților în țesuturile dense, comparativ cu mamografia, oferind astfel o imagine mai clară și reducând riscul de diagnostic greșit sau întârziat. O altă soluție pentru femeile cu sâni mai denși ar putea fi mamografia cu tomosinteză, care poate analiza mai multe straturi ale sânului, creând o imagine tridimensională (3D). Acest lucru îi permite să completeze limitările mamografiilor clasice, care surprind doar o imagine bidimensională (2D).
Mamografia cu tomosinteză are capacitatea de a depista cancerul de sân cu mulți ani înainte ca acesta să fie detectat prin palpare sau să provoace simptome evidente. Cu toate acestea, trebuie menționat că această tehnică utilizează o cantitate mai mare de radiații în comparație cu mamografia tradițională.
După ce a revizuit 20 de studii pe această temă, dr. Nina Vincoff, director medical la Institutul Katz pentru Sănătatea Femeii, Northwell Health, New York, a subliniat că încă nu există suficiente dovezi concludente care să susțină protocoalele specifice de screening. Această situație creează o stare de incertitudine pentru multe femei și medici în ceea ce privește alegerea celei mai bune strategii pentru detectarea precoce a cancerului de sân.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Serviciile medicale gratuite pentru persoanele peste 40 de ani

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns