Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Care pe care sau pariu pe guvernare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Dezgropand mortii greu am putea gasi o situatie politica similara celei de acum. Niciodata puterea si opozitia nu au fost atat de echilibrate, despartite fiind de cateva voturi. Este posibil ca un numar de sase parlamentari sa decida viitorul acestei tari. Daca USL mai ademeneste sase parlamentari din randul coalitiei de guvernare, cade Guvernul Ungureanu.

Daca PDL reuseste sa mentina numarul de parlamentari oficial de partea coalitiei, Guvernul Ungureanu merge mai departe. Este o competitie intre liderii opozitiei. Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin si tripleta Basescu-Boc-Ungureanu. Intrebarea este daca ultimii trei sunt in aceeasi barca? Merg in aceeasi directie Basescu, Boc si Ungureanu? Tin cu dintii de guvernare sau alte planuri? Putem presupune ca Basescu si Boc gandesc la unison. Putem presupune ca Basescu se debaraseaza de Boc si pariaza pe Ungureanu. Putem presupune ca Ungureanu are planuri care sa-l excluda pe Basescu si Boc din ecuatia puterii? Poate ca Boc are propriile planuri. Poate ca Basescu vrea sa scape si de Ungureanu si de Boc.

O alta necunoscuta, deloc neglijabila, este partidul. PDL este un conglomerat de personalitati diverse. :tim cu precizie in ce directie trage Vasile Blaga, omul marginalizat de Basescu si umilit de Emil Boc la Congresul democrat liberalilor? Nu stim nici ce gandesc asa-zisii grei ai PDL, la fel cum nu stim care sunt adevaratele optiuni ale organizatiilor locale si judetene ale PDL. Mai presus de toate nu stim cum se simt candidatii democrat liberali, victime colaterale ale incompetentei conducerii centrale.

Pentru a face pronosticuri la votul de azi pe marginea motiunii de cenzura, nu in ultimul rand trebuie sa luam in considerare pozitiile partidelor asociate la putere. UDMR ar avea motive sa se lepede de PDL? Daca USL i-ar face o invitatie de intrare in noua configuratie, cu siguranta liderii comunitatii maghiare nu ar sta mult pe ganduri. In acelasi timp, relatiile UDMR-PDL sunt imbarligate. Ar fi vorba aici de dosare, de santaj, de obligatii nescrise. Daca un capitol al motiunii de cenzura nu ar viza problema facultatii de medicina din Targu Mures, altul ar fi rezultatul votului in Parlament. Pe de alta parte USL vrea sa obtina un capital electoral in Transilvania atacand UDMR.

Al treilea partid din coalitie este UNPR. De ceva vreme Gabriel Oprea sta in umbra. E posibil ca opozitia sa fi demarat negocieri cu transfugii din UNPR? Nu este exclus din moment ce toata lumea stie ca cineva care tradeaza o data nu va ezita sa tradeze si a doua oara.

Un alt grup de parlamentari pe care se sprijina majoritatea parlamentara este acela al minoritatilor. 18 deputati intra in Parlament fara sa participe la alegeri. Ei se duc in mod automat spre putere, indiferenti la programul de guvernare sau orientare doctrinara. De dragul democratiei se face rabat de la caracterul competitiv al alegerilor. Cei 18 deputati intrati pe usa din dos sunt o masa de manevra pentru fiecare majoritate parlamentara. Opozitia niciodata nu se poate baza pe ei, dar acestia isi schimba optiunile cand puterea se schimba. Cum vor vota la motiunea de azi? Depinde ce li se promite.

O ultima mentiune: vrea cu adevarat USL sa intre la guvernare? O simpla analiza a avantajelor si dezavantajelor inclina balanta. USL are doar de castigat daca Guvernul Ungureanu cade, iar Victor Ponta este desemnat sa formeze un nou guvern. De aici orice speculatie este deschisa. Pot cadea rand pe rand guvernele propuse pentru a se ajunge la alegeri libere sau pur si simplu se poate merge mai departe cu un nou guvern, fie sub sigla PDL, fie sub cea a USL. La sfarsitul acestei zile multe din intrebarile de mai sus isi vor primi un raspuns.

Actualele forte politice doresc sa se distruga reciproc, insa niciuna nu mizeaza la modul serios pe guvernare. Nu le mai pasa ce se intampla cu tara asta pana la alegerile parlamentare din toamna.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Politică haiducească

Asculta acest articol De la “Vin moșierii” la “Pleacă investitorii” a trecut aproape un sfert de secol. Primul președinte post

Sigla Informatia Zilei

O primă dezbatere de idei

Asculta acest articol Un început timid de dezbatere de idei s-a produs între Vasile Blaga și Nicușor Dan. În timp