Image 1
Image 2

RAPORTUL EFSA

Carnea de pasăre și ouăle din România, fără riscuri pentru consumatori

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, UCPR a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Crescătorii de pui din România au cerut autorităților UE să efectueze controale după scandalul cu ANPC, afirmând că carnea și ouăle sunt sigure pentru consumatori. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a declarat că rezultatele analizelor recente efectuate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) confirmă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare.

 

 

Potrivit comunicatului transmis de UCPR, rezultatele analizelor, publicate în Raportul EFSA din 26 februarie 2024, arată că ouăle și carnea de pasăre din România sunt sigure pentru consumatori. Niciuna dintre cele peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și ouă de consum nu a indicat prezența de hormoni sau alte reziduuri nedorite. De asemenea, doar o singură probă din cele 269 pentru reziduurile de antibiotice a fost neconformă.

 

 

Președintele UCPR, Ilie Van, a subliniat că toți producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare și sunt monitorizați permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 

 

UCPR a explicat că numărul de probe pentru control este stabilit conform Directivei 96/23/CE, iar România a efectuat un număr de teste care depășește media europeană, conform raportului EFSA. Analizele sunt efectuate în laboratoare de stat, iar recoltarea probelor se face periodic și inopinat de către reprezentanții ANSVSA.

 

 

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, UCPR a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. Producătorii respectă timpul de așteptare după administrarea antibioticelor, astfel încât carne să nu conțină reziduuri de antibiotice la abatorizare.

 

 

În final, UCPR a avertizat asupra efectelor negative ale știrilor false și a declarațiilor nechibzuite care denigrează sectorul avicol românesc, subliniind că produsele românești sunt sigure, de calitate și la prețuri rezonabile. Organizația a explicat că programul de control al siguranței produselor avicole se bazează pe legislația europeană și operează conform unor regulamente specifice, având ca prioritate protecția sănătății consumatorilor și respectarea standardelor de calitate.

 

CITEȘTE ȘIANPC a început controalele pentru minivacanța de 1 Mai si Paști în zonele turistice

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*