Image 1
Image 2

TOT ÎN PARAGINĂ

CARP Satu Mare a cerut în administrare ștrandul municipal, dar fără succes

Pe tot parcursul anului 2023, conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare a continuat seria acțiunilor menite a-i ajuta pe seniorii care sunt membri ai instituției.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceștia și-ar dori să beneficieze și de apa termală, în municipiul Satu Mare, însă pentru a fi realizabil visul pensionarilor, ar trebui să aibă și un ștrand în administrare.

 

 

În ce privește activitățile de peste an, menite a le ușura viața seniorilor, acestea au fost numeroase și apreciate de toți membrii.

De exemplu, campania „Ai grijă de ochii tăi” se derulează trimestrial și urmărește să-i ajute pe seniori să-și achite ramele la ochelari sau lentilele. De menționat este și faptul că și sumele pentru protezare și spitalizare s-au majorat.

 

 

De asemenea, s-au acordat și excursii gratuite în Delta Dunării în funcție de anumite criterii, iar persoanele înscrise au fost sărbătorite cu consecvență, la momentul potrivit.

 

 

S-a încheiat un an, zic eu, bunicel. Nu rău. Am scos din evidență membrii care nu ne-au căutat trei ani de zile. Scrie în lege că rămâne venit al CARP-ului, după trei ani de zile. Cine nu ne caută, chiar dacă a avut un fond aici, acesta rămâne al instituției. Dar cel mai mult am făcut compensări. Au avut fonduri egal cu împrumutul și în cazul acesta, ca să nu piardă Casa, au ieșit din evidența noastră.

 

 

Degeaba le-am trimis somație, i-am scos din evidență. Am rămas cu peste 9.000 de membri. Am scos vreo 200 și ceva dintre ei. Îmbucurător este că primesc un bonus de 3%, după cum am hotărât acum, pentru fondul existent.

Sunt și care au fond și de 10 -15.000 de lei aici. Și pentru asta ar fi foarte bine dacă oamenii ar fi la curent cu obligațiile.

 

 

Deși aici au numai două obligații: să își plătească cotizația și rata la împrumutul pe care l-a făcut. Nu e bine spus împrumut, că noi îl primim ajutor rambursabil. În legea noastră așa este. Dar degeaba zicem noi ajutor rambursabil, că lumea nu pricepe, ce-i drept. Degeaba am să vorbesc în termenii economici, că nu o să mă înțeleagă membrii noștri”, a precizat președintele Lucian Marișca.

În ceea ce privește lista de evenimente organizate de instituție, chiar săptămâna trecută s-a desfășurat Revelionul Pensionarilor, la care au participat peste 200 de membri ai CARP.

 

 

Este un eveniment anual, la care poate veni oricine dorește, chiar dacă nu are carnet de membru. Desigur că seniorii care sunt înscriși au schitat o sumă modică pentru a putea participa. Au avut parte de toate genurile de muzică, de la romanțe, tango, vals, la muzica anilor ’80.

În fiecare an, petrecerea este una cu număr mare de participanți, fiind un prilej de socializare și distracție de zile mari pentru seniorii sătmăreni.

 

 

Conducerea instituției a vorbit și despre alte genuri de întruniri, dar și excursii care se vor face în viitorul apropiat

 

 

Directorul Lucian Marișca își dorește ca, pe viitor, să le ofere și alte facilități pensionarilor care sunt membri ai Casei de Ajutor Reciproc, pe lângă cele 10 – 12 tipuri de beneficii existente în prezent. Este vorba despre spitalizare, compensări la biletele de tratament, proteze, ochelari gratuiți sau cu reduceri, bonusul de sfârșit de an dacă sunt plătite la zi toate cotizațiile etc.

 

 

Totodată, CARP-urile din țară colaborează, membrii săi având posibilitatea să intre gratuit la orice ștrand pe care instituția îl are în administrare, indiferent de județul în călătorește un pensionar sătmărean cu carnet de membru.

“Și noi am am cerut ștrandul ăsta mic de la Primărie, să ni-l dea în administrația noastră. Și dacă ni-l dădea în administrația noastră, noi aveam pensionari care să se ocupe. Dar credeți că cineva ne-a luat în seamă? Nu ne-a luat nimeni în seamă.

 

 

Este un ștrand mic, care nu este deschis. Era ștrandul tineretului, sau al cui o fi fost. Deci noi l-am cerut în administrare. Dar mai bine îl păstrează acolo, în paragină, decât să ni-l fi dat nouă. Să-l fi administrat cum trebuie. Am fi platit apa pentru bazine, am fi plătit ce trebuie. Ne-am fi dezvoltat și desfășurat și noi un pic acolo. Altfel, nu ne rămâne decât să facem excursii și să încercăm să facem excursii de o zi, de două la Tășnad, adică să avem mijlocul nostru de transport cumva. Și atunci i-aș lua pe rând, pe fiecare, care dorește, și să mergem la apă termală.

 

 

Și cu domnul primar de la Tășnad am vorbit și e de acord, când suntem așa, grupuri, să ne facă o reducere substanțială membrilor CARP. Nu i-a pus la plăți de 25 – 30 de lei. A fost undeva la 10 – 12 lei. Deci a fost frumos. În Satu Mare aș vrea să îi duc la apă termală, dar nu avem unde, aici în oraș.

Dacă ne dădeau ștrandul, era altă treabă. Ca să faci o deplasare cu dânșii în altă parte, e mai greu. Pe când ștrandul municipal e aici, la aruncătură de băț. Deci ăsta era avantajul. Ăsta era avantajul nostru, și îl administram noi, și nu era nicio problemă”, a declarat președintele Lucian Marișca.

 

 

De menționat este că, anul trecut s-a încheiat cu numeroase surprize pentru vârstnici, cum ar fi cadourile de câte 300 de lei pentru toți cei care au trecut de vârsta de 90 de ani. Seniorii au avut posibilitatea să îi cheltuiască după bunul plac, a mai menționat reprezentantul CARP.

 

 

Reprezentantul CARP lansează invitația către toți sătmărenii să devină membri, cotizația fiind de 1% din venitul lunar. Împrumutul se acordă imediat, și modul de acordare este mai simplificat, comparativ cu alte instituții creditoare.

 

Citește și:

Membrii CARP Satu Mare se împrumută pentru a putea să treacă de sărbători

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with