Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Casa construită din cânepă – ce durată de viaţă are?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
casa din canepa
casa din canepa

Folosind un produs numit Hemcrete, un amestec din cânepă industrială, var şi apă, o echipă de 40 de voluntari, constructori şi designeri au terminat construcţia unei case din cânepă localizată în Ashville, Carolina de Nord.

Aceasta este prima casă din SUA realizată în întregime din cânepă. Compania de construcţie şi proiectare ecologică Push Design a câştigat susţinerea membrilor comunităţii şi a oficialităţilor locale şi acum plănuieşte să construiască mai multe astfel de locuinţe, relatează Gizmag.com preluat de financiarul.ro.

 

Folosirea cânepei ca şi material de construcţie nu este o idee nouă. Hemcrete este o alternativă la materialele de construcţii care a fost utilizată încă din anii ’60 în Europa şi Australia. Cânepa a fost folosită în construirea clădirilor cu mii de ani în urmă, în Asia şi Orientul Mijlociu, de unde este şi originară planta de canabis.

Cele mai mari provocări ale folosirii cânepei ca şi material de construcţie sunt reglementările SUA, aprovizionarea şi costurile, toate fiind legate între ele.

Având în vedere restricţiile privind producţia de cânepă în SUA, Push Design a importat cânepa industrială din Marea Britanie prin intermediul companiei Tradical.

David Mosrie, de la Push Design a explicat că: “Am căutat întotdeauna materialul de construcţie non-toxic care să fie cel mai eficace, durabil şi eficient din punct de vedere al energiei, un efort pe care l-am făcut zilnic. Am descoperit că planta de cânepă este din toate punctele de vedere, în afară de costuri, cel mai eficient şi durabil material disponibil la nivel mondial. Calităţile pe care le oferă sunt diferite de orice altceva am putea obţine de la materialele tipice, combinând eficienţa energetică cu proprietatea de a capta carbonul, regenerabilitatea rapidă, puterea, o durată de viaţă a pereţilor de câteva sute de ani, calitatea şi respirabilitatea aerului din interior care sunt imbatabile. Este o combinaţie incredibilă şi o listă de atribute pozitive pe care nu le-am identificat în alt material”.

Materialul are câteva calităţi interesante, una dintre ele fiind abilitatea sa de a absorbi carbonul din atmosferă determinând “apariţia unei săbii cu două tăişuri care să lupte împotriva schimbărilor climatice”.

Totuşi, calitatea cea mai interesantă este aceea prin care clădirea în sine continuă să capteze dioxidul de carbon pe măsură ce varul din hemcrete se calcifică de-a lungul timpului.

“Faptul că acest conţinut de var se calcifică în mod constant, transformându-se în final în piatră, de-a lungul duratei de viaţă a peretului, înseamnă că acesta devine din ce în ce mai puternic, pe măsură ce timpul trece”, adaugă Mosrie.

Mosrie mai spune că “durabilitatea este diferită de orice am văzut până acum” şi că studii realizate în Europa indică o durată de viaţă a sistemului de pereţi “de aproximativ 600-800 de ani”.

Interiorul casei este căptuşit cu panouri de hârtie reciclată, cunoscute şi sub numele de Purepanels. Acest material reprezintă 100% hârtie reciclată de la consumatori finali, care este ondulată şi apoi panelizată.

Uşile sunt realizate din acelaşi material cu faţete din lemn masiv şi sunt incredibil de uşoare. Ramele ferestrelor din casă au fost reciclate de la locuinţele demolate, geamurile vechi fiind înlocuite de o sticlă mai grea şi care izolează mai bine.

Echipa a avut nevoie de nouă luni pentru a construi casa, totuşi Mosrie crede că proiectele  viitoare vor necesita jumătate din acest timp. Push Design a semnat recent contracte pentru a construi mai multe case din cânepă în zona Ashville şi două proiecte imobiliare a câte cinci unităţi fiecare, în aceeaşi zonă.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns