Image 1
Image 2

BANI DE CUMPĂRĂTURI

Cash sau card, în opțiunile românilor care merg la cumpărături

După cum relevă rezultatele unui sondaj făcut de o importantă bancă din România, cele mai multe plăți de Sărbători vor fi efectuate...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…cu bani gheață, peste 56% dintre români optând pentru această modalitate de plată, în timp ce 26% dintre respondenţi au afirmat că vor folosi un card de debit, iar 11% un card de credit. De asemenea, plăţile cu cu ceasul sau cu telefonul vor fi în procentaje mult mai reduse.

 

“Mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (17,43%). Indiferent dacă reuşesc sau nu să pună bani deoparte, peste 60% dintre cei chestionaţi îşi planifică din timp lista de cadouri şi încearcă să se încadreze în bugetul planificat, în timp ce 34% dintre respondenţi cumpără sporadic în decembrie, în funcţie de oportunităţi”, susţin autorii sondajului.

 

În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 54% dintre cei chestionaţi aleg un brad artificial şi 20,75% îşi cumpără brad natural. Pe de altă parte, peste 17% dintre respondenţi susţin că nu fac brad de Crăciun şi un procentaj redus, sub 8%, vor cumpăra brad la ghiveci.

 

“Bugetul pentru brad va fi scutit de către 31% dintre respondenţi, care au cumpărat deja din anii trecuţi brad artificial. Alţi 23% dintre respondenţi vor aloca între 60 şi 150 de lei pentru cumpărarea unui brad, 15,5% vor cheltui între 30 şi 60 de lei, iar sume mai mari de 150 de lei vor cheltui pe brad 14% dintre cei chestionaţi”, mai arată cercetarea.

 

Cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun l-a avut, pentru circa 50% dintre români, creşterea preţurilor la alimente.
În acelaşi timp, peste 40% dintre români strâng bani din timp pentru cheltuielile de Sărbători, iar pentru cei mai mulţi cheltuielile pentru cadouri nu depăşesc 500 de lei.

 

La întrebarea care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun, jumătate dintre respondenţi au menţionat creşterea preţurilor la alimente, iar circa 43% au indicat creşterea preţurilor la utilităţi (gaze, întreţinere, electricitate).
“Bugetul pentru cadourile de Sărbători? – 57% dintre respondenţi au răspuns că vor cheltui sub 500 de lei, iar un procentaj de 28% îşi propun să cheltuie între 500 şi 1.000 de lei. Procentul celor care vor să cheltuiască mai mult de 2.000 de lei este relativ mic, de doar 4,4%”, mai arată sondajul.

 

În privinţa sursei banilor pentru această perioadă, 41% susţin că strâng bani din timp, iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă. Un număr mai mic de respondenţi cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7% dintre respondenţi), din prime/bonusuri (7%) şi circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

 

CITEȘTE ȘI:

Este bine că firmele nu mai pot vinde/cumpăra cu bani cash dacă totalul este peste 2.000 de lei?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with