Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CÂȘTIG SALARIAL ROMÂNIA

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 62 de lei în septembrie față de august

Câştigul salarial mediu net în luna septembrie 2023 a fost 4.593 lei, în creştere cu 62 lei (+1,4%) faţă de luna precedentă, iar valorile cele mai mari s-au înregistrat...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (11.450 lei), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

Cele mai mici câştiguri nete s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (2.524 lei).

 

Câştigul salarial mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august 2023.

 

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,7%.

 

Indicele câştigului salarial real a fost 105,4%, în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022, şi de 100,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna august 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 230,9%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2023.

 

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

 

În luna septembrie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru “Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – plus cu 23,2% iar cele mai importante scăderi în extracţia minereurilor metalifere – minus 11%.

CITEȘTE ȘI:

Câştigul salarial mediu net în România în luna august

SALARII ÎN EDUCAŢIE: Un profesor de liceu câştigă până la 9.000 de lei! Este mult?

Judeţele cu cele mai mari, respectiv cele mai mici salarii

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns